Фото ілюстративне зі соцмереж

Законопроект про мобілізацію: нардеп назвав неефективні способи покарання для ухилятнів

Народний депутат від фракції "Слуга народу" та заступник голови комітету з прав людини Руслан Горбенко назвав неефективні обмеження для тих, хто ухиляється від призову.

Як повідомив він в інтерв'ю "Телеграфу", деякі з обмежень та покарань виключили із законопроекту про мобілізацію.

"При мобілізації вживати заходів, щоб людину змусити служити та воювати — це, скоріше, неефективно. Я ж кажу, що держава може дати забезпечення, заробітну плату, а людина в якийсь момент просто відмовиться від виконання бойового завдання. Але коли людина вже погодилась воювати, підписала контракт, пройшла підготовку, то на неї повинні бути важелі впливу, якщо вона не виконує обов'язок. І заборона керування транспортними засобами — один з них", — зазначив Горбенко.

Також, на думку Руслана Горбатенка, покарання у вигляді арешту рахунків не є ефективним, адже люди перш ніж, наприклад, не виконати розпорядження, просто перекажуть гроші на рахунок, наприклад, дружини.

Народний депутат прокоментував ідеї, як боротись з тими, хто самовільно покинув військову частину: "Була пропозиція від командирів, щоб в додатку "Дія" червоним було написано: "самовільне залишення частини", і тоді представник правоохоронних органів міг би затримати таку людину, адже вона вже порушила закон. Та я на 100% розумію, що пан Федоров (віце-прем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, — ред.) на це не погодиться".

Нагадаємо, напередодні голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія пояснив, чого очікувати від законопроекту про мобілізацію аспірантам та людям різних груп інвалідностіВін також закликав не розганяти зраду щодо цього пункту в документі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.03.2024 12:14