Фото: ДБР

Завдавали по 200 ударів за раз: ДБР викрило масштабну систему катування в’язнів у колоніях

У Полтавській області четверо працівників "Божковської виправної колонії (№16)" отримали підозри через катування в'язнів. Їм загрожує до 10 років тюрми.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

Як встановило слідство, жертвами злочинців були майже всі, хто потрапляв до колонії. Зокрема, з моменту прибуття до колонії кожен із засуджених проходив жорстку процедуру приймання, під час якої новоприбулих засуджених змушували прибирати підлогу, знімаючи вказаний процес на відеокамеру. У разі відмови до нього застосовувалися тортури: били руками, ногами, гумовими кийками, палицями у різні частини тіла, викручували руки тощо. 

"Серед іншого, наприклад задокументовано факт нанесення понад 200 ударів одному із засуджених. Також, у розпорядженні слідства є відеофайли, на яких зафіксований момент завдання тяжких тілесних ушкоджень одному з новоприбулих в’язнів "Божковської виправної колонії". Експертиза відео підтвердила його справжність, відео долучили до матеріалів провадження як один з доказів протиправних дій працівників колонії", — йдеться у повідомленні.

За даними ДБР, новоприбулим також погрожували поселенням серед "відторгнутих загалом" в’язнів та били до тих пір, поки не ламали волю й примушували беззаперечно виконувати будь-які вказівки. Наразі перевіряється інформація навіть про факти смерті від побоїв.

Відтак, чотирьом працівникам "Божковської виправної колонії (№16)" повідомлено про підозру у катуванні. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. Наразі вирішується питання про обрання щодо підозрюваних осіб запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

"Проводиться робота щодо встановлення інших фактів катувань та збір доказів щодо причетності інших службових осіб колонії, в тому числі керівного складу", — наголосили у ДБР.

До того ж, як зауважили у бюро, проводяться слідчі дії в офісі Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань ДКВС та у керівника цієї установи. Крім інформації про можливу організацію системи поборів та знущань у підпорядкованих закладах виконання кримінальних покарань, перевіряються також підстави отримання ним у приватну власність майна, яке значно перевищує його офіційні доходи. Йдеться про численні квартири, офісні приміщення та елітні автомобілі.

Нагадаємо, 22 травня поліція у Києві затримала лідерів та учасників банд, діяльність яких координували "злодії в законі" з трьох кримінальних кланів. Фігуранти розв'язували питання щодо перерозподілу сфер злочинного впливу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.05.2024 11:05