Фото: kitsman.city

Завтра християни святкуватимуть Яблучний Спас: що освячують у церкві

У вівторок, 6 серпня, віряни святкуватимуть Яблучний Спас. За старим календарем його відзначали 19 серпня, проте після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар дата змінилася.

TrueUA розповідає, що освячують цього дня у храмах та що заборонено робити у це свято.

Яблучний Спас: що святити в церкві

За традицією, цього дня всі християни йдуть до церкви та освячують фрукти. Головним продуктом, який кладуть у святковий кошик, є яблука, що символізують достаток. Звичайно, можна освятити будь-які ягоди та фрукти, проте найчастіше обирають груші, виноград, сливи та персики. Також можна додати овочі, випічку з яблуками та прикрасити його різними квітами та травами.

Освячені продукти вважаються особливим благословенням, їх їдять на знак подяки Богу за щедрість природи. У народі існує звичай готувати у це свято страви з яблук, наприклад, пироги. У цей день варто ділитися освяченими фруктами із родичами, сусідами та навіть незнайомцями. Це символізує єдність та взаємопідтримку.

Яблучний Спас

Яблучний Спас. Фото: depositphotos

Яблучний Спас: що заборонено робити

  • У цей день не можна сваритися та лаятися.
  • Також не можна гучно святкувати.
  • Заборонено прибирати й займатися хатньою роботою.
  • Триває Успенський піст, на честь вшанування Успіння Богородиці, тож віряни, які дотримуються посту, обмежують себе у їжі.
Нагадаємо, раніше TrueUA публікував календар іменин на серпень, який підкаже, як назвати малюка, щоб його оберігав янгол-охоронець.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 05.08.2024 14:18