Збройні конфлікти в Африці за 20 років привели до смерті 5 мільйонів дітей

01 ВЕРЕСНЯ 2018 11:01

Збройні конфлікти в Африці привели до смерті п'яти мільйонів дітей за останні 20 років, говориться в статті, опублікованій в журналі Lancet. Це можна порівняти з кількістю дітей, які загинули від голоду за той же період часу.

За підрахунками програми Uppsala Conflict Data Program (UCDP), за останні 25 років на території Африки відбулося близько 630 збройних конфліктів, як за участю держав, так і без них. Особливо тривожна тенденція спостерігається починаючи з 2010 року.

Якщо в минулому кількість зіткнень на материку знижувалося, то тепер дослідники бачать зворотний тренд, який, зокрема, стосується військових конфліктів за участю держави і навмисного насильства по відношенню до мирного населення.

Крім того, експерти спостерігають різке збільшення кількості громадських протестів по всій Африці, а також експоненціальне зростання випадків використання саморобних вибухових пристроїв і вибухів смертників.

Щоб дослідити цю проблему глибше, група під керівництвом Закарі Вагнера (Zachary Wagner) зі Стенфордського університету проаналізувала дані Uppsala Conflict Data Program про збройні конфлікти для 34 з 54 країн Африки за 1995 - 2015 рік.

Автори зіставили на карті місця, де відбувалися конфлікти, їх тривалість та інтенсивність зі статистикою про народження і смерті дітей у віці до одного року, отриману програмою Demographic and Health Surveys. Дослідники виміряли збільшення ризику смертності для немовлят, які перебували в радіусі 50 кілометрів від епіцентру збройного зіткнення. Потім вони розширили аналіз, розглянувши довгострокові наслідки подібних конфлікти, їх просторові обмеження і можливі механізми, що ведуть до дитячої смертності. Ці дані були екстрапольовані для дітей у віці до 5 років.

Дослідники застерігають, що отримані оцінки можуть бути неточними через методологічні обмеження: в умовах воєнного конфлікту дуже важко отримати достовірні дані. Крім того, обмеження накладають можливі географічні неточності і міграція біженців. Також вчені говорять про те, що результати можуть бути незастосовні для деяких країн на кшталт Сомалі чи Судану, які знаходяться в стані війни протягом декількох десятиліть.

Світ, 01.09.2018 11:01