Зеленський і Дуда виступили в Раді: головне з їхніх промов

22 ТРАВНЯ 2022 23:38
Президенти України та Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда 22 травня виступили у Верховній Раді. Дуда при цьому став першим іноземним лідером, який приїхав у Київ, щоб особисто виступити перед українським парламентом.

Відео промов глав держав опублікував Офіс президента, пише TrueUA.

Головне з промови Дуди:

  • Ви – українці. Ви не біженці. Ви – наші гості. Польща зробить усе можливе, щоб допомогти Україні стати членом Європейського Союзу.
  • На жаль, у Європі останнім часом з'являлися голоси, які закликають, щоб Україна поступилася вимогам Путіна. Я хочу сказати чітко: лише Україна має право вирішувати своє майбутнє, лише Україна має сама за себе вирішувати... Не може бути жодних переговорів та ухвалення рішень за спиною України.
  • Після Бучі, Бородянки та Маріуполя з Росією не можна мати жодних справ. Дякуємо українському народу за опір, відвагу, захист своєї держави.
  • Сьогодні настав час, на моє глибоке переконання, для нового польсько-українського трактату, договору про добросусідство, який врахує, чого ми разом досягли у наших відносинах лише за останні місяці.
  • Польсько-український кордон має об'єднувати, а не розділяти... Нехай одним зі знаків наших відносин буде швидкісне сполучення між Києвом та Варшавою. Я вірю, що ми це зробимо найближчими роками.

Головне з промови Зеленського:

  • Сама того не усвідомлюючи, 24 лютого Росія зруйнувала ще дещо. Це своєрідне "сховище" минулих суперечностей між Україною та Польщею. Їх більше немає. В один день стало ясно, що всі суперечності не мають сили, коли є сила такої загрози. Загрози виживанню наших народів – України, Польщі, народів Європи.
  • Ніхто не зможе порушити єдність українського та польського народів – ні наші політики, ні ворожі агенти, ні журі на "Євробаченні".
  • Я вдячний польському Сейму за нещодавно ухвалений закон про допомогу громадянам України. Це абсолютно безпрецедентне рішення, за яким наші громадяни, які вимушено переїхали на певний час до Польщі через агресію РФ, отримають майже такі ж права та можливості, як і громадяни Польщі.
  • І цей крок не залишиться одностороннім. Я вважаю, що найближчим часом ми маємо подати до Верховної Ради України аналогічний – дзеркальний – законопроєкт.
  • Перед цим виступом я підписав указ, який наголошує на особливій ролі польського міста Жешув. Я ввів спеціальне почесне звання "місто-рятівник" для міст-партнерів нашої держави, які сьогодні роблять неможливе для допомоги нам, для допомоги нашим людям, для допомоги нашій армії. Від імені всього українського народу я висловлю велику подяку місту Жешуву — першому "місту-рятівнику".
  • Я вдячний за вашу готовність – за твою готовність особисто, Анджею – здійснити разом із президентом Словаччини Сузанною Чапутовою візити до європейських столиць із метою лобіювання питання членства України в Європейському Союзі у країнах, як-то кажуть, "скептиках". Насправді вони не скептики, а майбутні оптимісти.
Політика, 22.05.2022 23:38