Фото: Офіс президента

Зеленський назвав вражаючу кількість експортованого до Ефіопії продовольства "зерновим коридором", який зірвала Росія

Україна й досі готова залишатися гарантом світової продовольчої безпеки. У межах Чорноморської зернової ініціативи Україна відправила до Ефіопії майже 300 тисяч тонн продовольства та ще 90 тисяч тонн зерна в межах окремої ініціативи Grain from Ukraine.

Про це у Telegram повідомив президент Володимир Зеленський.

Глава держави у телефонній розмові з очільником уряду Ефіопії Абієм Ахмедом Алі зазначив, що Україна також зацікавлена розвивати двосторонні відносини в галузях безпеки та цифровізації. 

"Під час першої в історії двосторонніх відносин телефонної розмови з прем’єр-міністром Ефіопії Абієм Ахмедом Алі розповів про односторонній вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи, незаконне блокування судноплавства, обстріли портової та енергетичної інфраструктури України. Обговорили підготовку до Глобального саміту миру та запросив прем’єр-міністра відвідати Україну. Необхідно створити майданчик для діалогу з країнами Африки: "Голос Ефіопії, Африканського Союзу, усієї Африки дуже важливий для нас", — заявив Зеленський.

Зазначимо, 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. Він сказав, що, начебто, ніхто не виконував зобовʼязань та домовленостей щодо Росії, однак від самої РФ "постійно щось вимагали". 

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.07.2023 19:54