Фото: "Кореспондент"

Зеленський зворушливо привітав Ліну Костенко з днем народження

Президент Володимир Зеленський привітав Ліну Костенко з днем народження. Українській поетесі, письменниці та громадській діячці 19 березня виповнюється 93 роки.

Привітання президент Зеленський опублікував в соцмережах.

"Іноді гіркі, але влучні слова поетеси описують біль і водночас силу українців. Дякуємо за ваш внесок в українську культуру і за незламну шляхетність!", — йдеться в дописі очільника держави.

Що відомо про Ліну Костенко

Поетеса народилася 19 березня 1930 року в місті Ржищів на Київщині у вчительській родині. Згодом сім'я переїхала в Київ. Дитинство пройшло в роки Другої світової.

У 1936 році її батька засудили на десять років концтаборів. Ліна Костенко була активною учасницею руху шістдесятників, які боролися за збереження української мови, культури. За підтримку українських дисидентів радянська влада заборонила друкувати її твори заборонили друкувати. Саме тоді написала роман у віршах "Маруся Чурай".

У 2000 році тодішній президент України Леонід Кучма нагородив поетесу орденом Ярослава Мудрого V ступеня. Однак на церемонію нагородження Ліна Василівна відмовилася йти. Згодом у 2005 році поетеса відмовилась і від звання відмовилась і від звання Героя України, яке їй хотів присвоїти новообраний президент України Віктор Ющенко.

Нагадаємо, 14 березня президент України Володимир Зеленський привітав захисників України з Днем добровольця. Гарант зауважив, що кожен з них наближає перемогу нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.03.2023 12:44