Фото: КОВА

ЗМІ анонсували старт переговорів про вступ балканської країни до ЄС: подробиці

Європейська комісія 12 березня має оголосити про початок переговорів Боснії і Герцеговини щодо вступу до Євросоюзу. Це відкриє шлях до того, щоб країна зрештою стала членом блоку.

Про це повідомляє Politico.

Видання нагадує, що Євросоюз надав Боснії статусу кандидата у грудні 2022 року. Тепер Європейська комісія дасть позитивну рекомендацію розпочати офіційні переговори про вступ, повідомили Politico два чиновники та один дипломат ЄС.

За даними джерела, Україна та Молдова також мають намір зробити ще один крок уперед у процесі розширення. Європейська комісія у вівторок запропонує так звані переговорні рамки, які встановлять керівні засади та основні засади переговорів про вступ. Потім країни ЄС мають обговорити ці тексти. 

Дипломати та чиновники Євросоюзу попереджають, що угода між 27 європейськими столицями, необхідна для офіційного початку переговорів, навряд чи відбудеться до червневих європейських виборів.

Для деяких країн ЄС, включаючи Австрію, було життєво важливо, щоб прогрес по Україні та Молдові йшов пліч-о-пліч з прогресом щодо майбутнього вступу Боснії. Наступним кроком стане обговорення рекомендацій щодо Боснії лідерами ЄС на зустрічі у Брюсселі наступного тижня. Напередодні цього оголошення міністри закордонних справ Австрії, Італії та Німеччини минулого тижня вирушили до Сараєва, щоб підтримати початок переговорів про вступ.

Європейська комісія також мала подати документ про те, як внутрішньо підготувати блок до майбутнього розширення, особливо про те, як прийняти спустошену війною країну з населенням понад 40 мільйонів людей, таку як Україна. Але цей документ, який спочатку планувався на 27 лютого, тепер відкладено до 20 березня, згідно з останнім порядком денним Єврокомісії, який є у розпорядженні Politico.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ухвалення політичного рішення щодо вступу України до Євросоюзу — це окрема процедура. Його ймовірність одразу після завершення війни дуже висока. А стосовно технічних умов, то Україна готова їх виконати за два роки.Таким чином він відповів на запитання щодо найоптимістичнішого сценарію входження України в Євросоюз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.03.2024 23:27