Зроби крок назустріч: в ООН закликають до солідарності з біженцями

20 ЧЕРВНЯ 2019 12:35

Число біженців приголомшує - зараз їх у два рази більше, ніж 20 років тому. Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш в своєму посланні з нагоди Всесвітнього дня біженців, який відзначають 20 червня. Він закликав відновити цілісність міжнародного режиму захисту біженці, повідомляє UN.

У цьому році День відзначають під девізом «Зроби крок назустріч біженцям». В ООН закликають громади, школи, підприємства, релігійні групи і всіх людей доброї волі проявити солідарність з біженцями, допомогти тим, хто біжить від війни і насильства.

«Я хочу віддати належне гуманності країн, що приймають біженців навіть незважаючи на те, що їм доводиться вирішувати свої власні економічні питання і проблеми в області безпеки, - заявив у своєму посланні Генсек ООН. - У відповідь на гостинність, яку виявляють ці країни, ми повинні надати їм підтримку в області розвитку та інвестицій».

Він нагадав про Глобальний договір про біженців, прийнятий в грудні минулого року. За словами Гутерріша, цей документ забезпечив основу для подальших заходів, спрямованих на поліпшення становища біженців і внутрішніх переселенців.

Визначення правового статусу біженців міститься в двох міжнародних договорах - Конвенції про статус біженців 1951 року та Протоколу до неї 1967 року. Документ забороняє висилати біженців або примушувати їх до повернення на батьківщину.

Останнім часом деякі країни все частіше закривають свої кордони для тих, хто потребує притулок.

«Ми повинні відновити цілісність міжнародного режиму захисту біженців», - заявив глава ООН в своєму посланні з нагоди Всесвітнього дня біженців.

Світ, 20.06.2019 12:35