Фото: Генштаб ЗСУ

ЗСУ обмежено відводять війська з Бахмута, — ISW

ЗСУ, ймовірно, проводять обмежене тактичне відведення військ із Бахмута. Водночас про повний відхід із міста говорити зарано.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За даними Інституту, ЗСУ, можливо, відходять зі східного берега річки Бахмутка через нещодавні геолокаційні кадри руйнування залізничного мосту через водойму на північному сході міста.

Окрім цього, за даними ISW, на геолокаційних відеозаписах можна побачити, що ПВК "Вагнера" продовжувала просуватися в північно-східній частині Бахмута, а 5 березня просунулася в районі залізничної станції Ступки.

"Український військовослужбовець повідомив, що станом на 4 березня російські війська ще не перетнули річку Бахмутка в центральній частині Бахмута, а російські блогери стверджували, що "Вагнера" відтіснили українські позиції до центральної частини Бахмута. Наразі незрозуміло, чи планують українські війська утримувати позиції на західному березі річки Бахмутка", – зазначили у звіті.

Натомість аналітики вважають, що оборона Бахмута для ЗСУ залишається стратегічно обґрунтованою, адже "продовжує поглинати російську живу силу і техніку тоді, як українські війська не зазнають надмірних втрат".

Водночас в Інституті стверджують, що ЗСУ навряд вийдуть із Бахмута одразу. Мовляв, українські сили можуть спробувати відходити поступово та з боями. Так можна буде виснажити війська РФ.

"Російські війська навряд чи швидко здобудуть значні територіальні успіхи при веденні війни у місті, яка зазвичай є вигідною для тих, хто обороняється, і може дозволити українським військам завдати значних втрат наступаючим російським підрозділам, навіть якщо українські війська активно відступатимуть", — наголосили в ISW.

Нагадаємо, близько 4500 мирних жителів залишаються у прифронтовому місті Бахмут на Донеччині. За словами тамтешнього міського голови, евакуація просувається дуже повільно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.03.2023 07:20