Фото: Telegram-канал Ірини Фаріон

Звернення про припинення цькування Ірини Фаріон: Львівська облрада не підтримала ініціативу

Звернення на підтримку професорки та мовознавиці Ірини Фаріон не знайшло підтримки у депутатів Львівської обласної ради. У ньому йшлося про вимогу припинити цькування представниці ВО "Свобода".

Про це повідомляє zaxid.net.

За даними джерела, депутати від "Свободи" внесли проект звернення до Верховної Ради та Кабінету міністрів про неприпустимість переслідування захисників української мови. У ньому також йшлося про вимогу припинити цькування їхньої однопартійки Ірини Фаріон.

"Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон — разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України. Ми вимагаємо припинити переслідування Ірини Фаріон. Не можна допустити, щоб в Українській державі карали українців за українську мову!" — йдеться в проекті, який був оприлюднений на сайті облради.

Варто відзначити, що депутати двічі голосували за запропонований проект, але рішення не пройшло. Це звернення підтримали лише 33 депутати із потрібних для ухвалення рішення 43.

Що відомо про мовний скандал з Іриною Фаріон

Фаріон під час інтерв'ю з журналісткою Яніною Соколовою звинуватила військових, зокрема, бійців "Азова", через те, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що "не може назвати їх українцями. Її висловлювання традиційно викликали немалий резонанс у суспільстві.

На це їй жорстко та в нецензурній формі відповів колишній командир "Азова" Максим Жорін, заявивши, що її діяльність є далеко не бездоганною. А заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв закликав Службу безпеки України перевірити висловлювання.

Водночас уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також не залишився осторонь конфлікту і наголосив, що поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери, — це утиск, форма дискримінації, що заборонена чинним законодавством України.

Нагадаємо, 14 листопада у Львові студенти влаштували мітинг біля головного корпусу Львівської політехніки з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон. Згодом з нею таки розірвали трудовий договір.

Додамо, 15 листопада Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження через висловлювання і публікації колишньої народної депутатки Ірини Фаріон. Після цього міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив про звільнення викладачки Ірини Фаріон з Львівського політехнічного університету.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.12.2023 22:38