Фото: "Укрінформ"

Звільнення військкомів: у Зеленського заявили, що списки вже готові

Невдовзі в Україні відбудуться значні кадрові ротації у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Президент доручив звільнити усіх обласних військкомів та призначити натомість людей, у яких є бойовий досвід. 

Представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський в ефірі телемарафону повідомив, що списки для звільнень вже готові.

"Це буде зроблено дуже швидко. Після того, як президент кілька місяців тому виступив з ініціативою оновлення цього кадрового складу за рахунок тих військовослужбовців, які в окопах довели, що розуміють, що таке війна і честь та гідність. І вони точно не будуть тиражувати інші цінності", — розповів він.

За словами Веніславського, уже є списки тих людей, які можуть замінити теперішніх військкомів. Але це не будуть ті офіцери, які керують бойовими підрозділами станом на зараз. Натомість кадровий потенціал сформують з тих, хто не може бути на передовій згідно з висновками військово-лікарської комісії.

"На превеликий жаль, війна призводить до того, що військовослужбовці отримують поранення і за висновками ВЛК вони не можуть більше бути в окопах, визнаються непридатними або обмежено придатними до військової служби. Саме за рахунок таких людей буде формуватися кадровий потенціал для очільників нинішніх територіальних центрів", — пояснив посадовець.

Перевірки військкомів

Голова НАЗК повідомив, що наразі відомство розпочало 135 моніторингів способу життя з загальної кількості керівного складу військкоматів, тобто з 1 795 осіб. Попри це, він наголосив, що це не означає те, що в кожному з цих спостережень варто очікувати порушення.

"Не всі військкоми їздять на "Мерседесах". Більшість працівників військкоматів мають звичайне житло, "Ланос" і не мають вілл в Іспанії чи будь-де", — додав Новіков.

Посадовець зазначав, що, як правило, моніторинг способу життя підтверджує те, що більшість працівників є доброчесними. Водночас НАЗК продовжує моніторити способи життя військкомів, щоб виявити ймовірних порушників.

Нагадаємо, у п'ятницю, 11 серпня, президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони України. Під час нього заслухали інформацію про результати перевірки Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Глава держави заявив, що буде звільнено усіх керівників обласних ТЦК.

Рада нацбезпеки рекомендувала призначити на посади керівників обласних ТЦК офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, але після проходження ними перевірки СБУ. Офіс Генерального прокурора спільно з НАЗК та ДБР має вжити додаткових заходів із протидії вчиненню корупційних правопорушень посадовцями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.08.2023 17:11