Фото: соцмережі

Зв'язок під час відключень світла: чи готові мобільні оператори до можливих блекаутів

Усі мобільні оператори — Київстар, Vodafone і lifecell — станом на сьогодні не готові на всі 100% до блекаутів в Україні, які можливі взимку. В середньому під час тривалих відключень громадяни будуть зі зв'язком чотири години.

Про це повідомив керівник напряму розвитку мобільного інтернету Мінцифри Станіслав Прибитько, пише "Суспільне".

Він зазначив, що усім мобільним операторам України до 1 лютого 2025 року доручили обладнати станції зв'язку так, щоб гарантувати користувачам 10 годин роботи мережі без світла, проте жоден не встигне на 100% виконати вимоги.

Наскільки готова мережа "Київстар" до відключень світла?

Директор "Київстару" Олександр Комаров розповів, що в них є приблизно 15 тисяч ключових станцій, які забезпечують мобільний звʼязок. На них розміщені базові станції — приблизно по чотири на кожному такому майданчику. Середнє споживання одного — шість-вісім кВт на годину. Коли вимикають електроенергію, все обладнання живиться від батарей або генераторів. 

"Це суттєве споживання. Наш поточний стан: 60% майданчиків можуть працювати без світла понад чотири години, і 40% — дві-три години. Поставили собі мету вивести всю мережу на понад чотири, а її частину — на шість годин", — пояснив він.

Компанія "Київстар" планує забезпечити 25% мережі генераторами, що зможуть живити обладнання три доби. 

Як до відключень підготувався мобільний оператор lifecell?

В компанії lifecell заявили, в них є понад 10 тисяч ключових станцій по Україні. Більш ніж половина з них обладнані новими літієвими батареями, які можуть на одному заряді підтримувати роботу базових станцій близько чотирьох годин.

Також lifecell під'єднав понад 1700 базових станцій до генераторів — це техніка партнерів, а також стаціонарні та мобільні генератори. Завдяки такому живленню можна довготривало підтримувати роботу обладнання після виснаження батарей, проте про безперебійний і швидкий мобільний інтернет за таких умов не йдеться.

"Більшість наших абонентів має зв’язок під час планових та аварійних знеструмлень. Звісно, його якість в ці періоди не можна порівнювати зі стандартною ситуацією, коли живлення є, адже мережі операторів зв’язку будувались з огляду на стаціонарне живлення. Підтримка мережі на автономних джерелах — це, по суті, форс-мажорна ситуація", — розповіли в прес-службі мобільного оператора.

Наскільки готова мережа Vodafone до відключень світла?

Піар-директорка Vodafone Вікторія Рубан зазначила, що в Україні є "десятки тисяч" їхніх базових станцій, на Київщині — приблизно 2,5 тисячі. Усі вони обладнані новими літієво-феромно-фосфатними акумуляторними батареями, які мають тривалий термін служби і швидше заряджаються.

Понад 50% станцій зможуть працювати без світла чотири-шість годин. Тривалість зокрема залежить від кількості активних абонентів у мережі та наскільки інтенсивно вони використовують зв’язок.

Також у Vodafone розглядають можливість встановлення дизель-генераторів на критичних об’єктах зв’язку та намагаються зарезервувати електроживлення на найважливіших об’єктах.

Нагадаємо, за даними місії Організації Об'єднаних Націй з моніторингу дотримання прав людини, українців, імовірно, чекає важка зима. В холодну пору року відключення світла можуть тривати до 18 годин на добу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.09.2024 21:25