Фото: Telegram-канал президента

Зеленський повідомив деталі переговорів з прем'єром Нідерландів: Домовились про підготовку пілотів на F-16

Під час саміту НАТО, який триває у Вільнюсі, президент України Володимир Зеленський зустрівся із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Вони серед іншого обговорили допомогу Україні в оборонній сфері.

Про це повідомив Зеленський у своєму Telegram-каналі.

"Конкретні речі. На серпень — домовились почати підготовку пілотів. Наближаємо рішення щодо сучасної авіації для України", — написав президент.

Крім того, за словами глави держави, під час розмови він із Рютте домовився про внесок Нідерландів у зміцнення української ППО та артилерії. 

"Дякую за підтримку на шляху в НАТО — як щодо запрошення, так і щодо гарантій безпеки на шляху, зокрема на двосторонній основі. Дякую, Нідерланди!" — резюмував Зеленський.

Перемовини у Литві: з ким ще говорив Зеленський

У Вільнюсі президент України провів перемовини із канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, премʼєром Великої Британії Ріші Сунаком та прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі.

З німецьким лідером Зеленський поговорив про гарантії безпеки для України на шляху в НАТО. Також домовилися про надання додаткових пускових установок Patriot та ракети для них.

З прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Зеленський також порушив тему членства України у Північноатлантичному альянсі. Результатами перемовин є готовність Канади посилити спроможності Збройних сил України важкою бронетехнікою.

З прем’єр-міністром Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Ріші Сунаком глава України поспілкувався про розширення спроможностей української армії на полі бою. Йдеться про далекобійну зброю та в майбутньому — сучасну західну авіацію.

Також Зеленський подякував прем’єр-міністру Австралії Ентоні Албенізі за виділення Україні нового пакету допомоги.

Нагадаємо, у вівторок, 12 липня, Зеленський сказав, що загалом результати саміту НАТО у Вільнюсі гарні, проте вони були б ідеальні, якби Україна отримала запрошення щодо вступу у Північноатлантичний Альянс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.07.2023 13:45