NYT: Україна досягла тактично значущого просування на фронті

Американські аналітики вважають, що впродовж останніх кількох місяців Сили оборони України досягли тактично значущого прогресу на двох основних напрямках. Зокрема, Збройним силам вдалося просунутися приблизно на 10-12 миль (16-19 кілометрів) уздовж обох основних напрямків наступу, аби вийти до Азовського моря та перервати сполучення між Росією окупованим Кримом.

Про це повідомляє The New York Times.

Військові аналітики заявили, що українська армія просувається на Південь через село Старомайорське до Бердянська та західніше — до Мелітополя.

"Визволені території, від 10 до 12 миль, хоч і відносно невеликі, але важливі, оскільки це змушує Москву відволікати сили з інших напрямків фронту", — йдеться у матеріалі.

Інститут вивчення війни в останньому звіті щодо ситуації на фронті в Україні назвав останні досягнення ЗСУ "тактично значущими", зауваживши, що передислокація військ РФ, швидше за все, сукупно ще більше послабить російські оборонні лінії, створивши "можливості, аби будь-який український прорив був потенційно вирішальним".

Напередодні Генштаб повідомляв, що у напрямку Бердянська військові досягли успіхів навколо села Старомайорське і продовжують просуватися до російського опорного пункту в селі Урожайне. Водночас російська армія веде наступ на північному сході України в районі міста Куп’янськ. На думку експертів, у такий спосіб РФ, ймовірно, намагається відвернути увагу українських військових від інших районів наступальних дій.

Видання також зазначає, що Україна залучила тисячі військових, зокрема досвідчених і загартованих у боях морських піхотинців, для наступу на південь у долині річки Мокрі Яли.

"Якщо їм вдасться просунутися через Урожайне або навколо нього, вони опиняться за 50 миль (80 кілометрів) від двох великих портових міст Бердянська та Маріуполя на Азовському морі. І з кожною милею, на яку вони просуваються, українські сили чинять все більший тиск на російські лінії постачання", — наголошує NYT.

Нагадаємо, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський 12 серпня повідомив, що українські військові мають значні успіхи на Таврійському напрямку, є відбиті території. Він зауважив, що артилерійські підрозділи наших воїнів протягом доби виконали 1303 вогневих завдання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.08.2023 00:17