Фото: Pixabay

20 березня — день весняного рівнодення: що потрібно знати

У середу, 20 березня, День весняного рівнодення. Сьогодні Земля розташовується стосовно Сонця так, що його промені падають просто на екватор. День весняного рівнодення також вважається початком астрономічної весни у Північній півкулі та астрономічної осені у Південній. 

Що відомо про весняне рівнодення

Цей день не має фіксованої дати (через різницю між календарним і астрономічним роком) і щороку може зсуватися на кілька годин. Але у високосний рік відбувається коригування, і рівнодення повертається на вихідну позицію. Залежно від року воно може бути 19, 20 або 21 березня.

Цього року день весняного рівнодення настає 20 березня, у середу, о 05:07 за київським часом (03:07 за UTC). Саме в цей день Сонце рівно 12 годин перебуватиме над горизонтом і ще 12 годин — під горизонтом.

Наші пращури вірили, що саме з весняного рівнодення починається справжня весна — тане сніг, набухають бруньки, птахи повертаються з вирію. 

Традиції весняного рівнодення

З давніх-давен в цей день господині пекли пироги та печиво у вигляді жайворонків, якими пригощали дітлахів. Молодь влаштовувала гуляння. Дівчата співали веснянок, хлопці розводили вогнище та стрибали через нього.

До того ж ще однією традицією на свято 20 березня в українців було вишивання рушників і сорочок. Вишиті вироби виносили на вулицю і білили на снігу, щоб ті довго служили. Крім того, у це народне свято українці запрошували в дім священника, щоб він освятив домашній колодязь. Тільки після цього дозволялося пити з нього воду, яка, за повір'ями, здатна зцілити будь-які недуги. 

Народні прикмети на День весняного рівнодення

У народі вірять, що саме цей день визначає погоду на наступні 40 днів. Якщо весняне рівнодення сонячне, то весна буде теплою, а заморозків очікувати не варто. Проте, якщо погода морозна, то варто очікувати холодів. Також за народними повір'ями в цей день сняться пророчі сни, а загадані бажання здійснюються з великою вірогідністю.

Що не можна робити

  • заборонено рубати дерева в цей день. Також не можна сьогодні обрізати гілки, зрізати кору і пошкоджувати коріння рослин — будь-які поранення будуть довго гоїтися;
  • не можна плювати в колодязь і лаятися біля нього;
  • заборонено різати курей;
  • не варто в цей день розповідати свої секрети і потаємні думки, інакше вони скоро стануть відомі всім.

Нагадаємо, раніше ми писали про особливості високосного 2024 року та чи варто брати шлюб у цей період.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 20.03.2024 10:47