Американці представили проект швидкісного бойового гвинтокрила

15 ЛИПНЯ 2019 11:59

Американські компанії Skyworks Global і Scaled Composites представили проект швидкісного бойового гвинтокрила VertiJet, який планується запропонувати на один з конкурсів Армії США, що проводяться в рамках масштабного тендеру FVL.

Як пише Jane's, проект заснований на напрацюваннях, отриманих на початку 2000-х років при розробці швидкісного гвинтокрилого літального апарату Heliplane для Агентства перспективних оборонних досліджень Пентагону.

Тендер FVL (Future Vertical Lift, перспективні апарати з вертикальним зльотом) був оголошений Армією США в 2011 році.

Він передбачає проведення одночасно декількох конкурсів на створення п'яти типів нових літальних апаратів для армійської авіації: від легких розвідувальних і середніх ударних до важких транспортних, здатних конкурувати за вантажопідйомністю з транспортними літаками.

У Skyworks Global оголосили, що VertiJet може бути використаний для розвідки боєм, транспортування вантажів, спостереження, супроводу і в спеціальних операціях.

Згідно з проектом, VertiJet зможе виконувати вертикальні зліт і посадку по-вертолітному, політ в режимі висіння, а також швидкий горизонтальний політ по-літакового. Гвинтокрил отримає несучий гвинт, два турбореактивні двигуни, крило і хвостовий стабілізатор на двох балках. Передбачається, що гвинтокрил зможе розвивати швидкість до 644 кілометрів на годину і виконувати польоти на відстань до 1,9 тисячі кілометрів. Гвинтокрил зможе нести нести корисне навантаження масою до 454 кілограмів (Відео з You Tube).

VertiJet зможе нести озброєння на чотирьох точках підвіски під крилом. Розробники розраховують, що при серійному виробництві вартість однієї машини складе не більше 6-8 мільйонів доларів. На який саме конкурс тендера FVL планується запропонувати гвинтокрил проекту VertiJet, розробники поки не визначилися.

Технології, 15.07.2019 11:59