Американські академіки порекомендували NASA переробити марсіанську програму

08 СЕРПНЯ 2018 13:11

Американські академії наук, інженерної справи і медицини, оцінили успіхи NASA в області дослідження планет Сонячної системи - зокрема, вчені рекомендували агентству вибудувати з окремих місій на Марс більш зв'язну програму. Доповідь академій докладніше розповідає журнал Science.

Кожні 10 років американські академії на замовлення NASA готують свій список пріоритетів в космічних дослідженнях на майбутнє десятиліття, попередня така доповідь вийшла в 2011 році.

Періодично академіки оцінюють результати реалізації цих пріоритетів і видають космічному агентству рекомендації по запланованим місіям і проектам у вигляді проміжних доповідей, публікація яких не прив'язана до виходу основного «десятирічного» списку пріоритетів.

Автори доповіді відзначають, що орбітальна інфраструктура на Марсі, критично необхідна для зв'язку з посадочними місіями і втрата одного або декількох космічних апаратів може поставити під загрозу проект з доставки зразків з Марса. В рамках цієї доповіді академії тільки коментують існуючі місії і не можуть пропонувати нові, але, можливо, NASA варто потурбуватися про створення нового орбітального зонда, йдеться в доповіді. Зараз на орбіті навколо Марса працюють Mars Reconnaissance Orbiter, запущений в 2005 році, європейська станція Mars Express 2003 року, Mars Odyssey 2001 року, а також молодші апарати - американський MAVEN і індійський Mangalyaan 2014 року і європейсько-російський ExoMars Orbiter, запущений в 2016 році.

Крім того, в доповіді NASA рекомендують переробити програму досліджень Марса.

«Зараз марсіанська програма дійсно вимагає переоцінки в плані її напрямку», - сказала провідний автор доповіді Луїза Проктер, яку цитує Science.

Автори доповіді також попереджають, що агентство, швидше за все, відмовиться від графіка роботи з програмами Discovery і New Frontiers, в рамках яких передбачено витрат більше 450 і 850 мільйонів доларів відповідно. У доповіді 2011 року NASA, зокрема, рекомендувалося вибирати по одній місії Discovery кожні два роки - щоб виконати цей план.

Серед інших інтригуючих напрямків дослідження Марса, крім зразків ґрунту, автори доповіді відзначили, зокрема, радарні пошуки рідкої води - недавно вчені повідомили про те, що під льодом південного полюса Марса, швидше за все, ховається озеро діаметром близько 20 кілометрів, яке виявили за допомогою орбітального зонда Mars Express.

Технології, 08.08.2018 13:11