Фото: Офіс президента

Американські сенатори закликали Байдена негайно передати Україні ракети ATACMS

Сенатори-республіканці закликали лідера Сполучених Штатів Америки Джо Байдена негайно надати Збройним силам України ракети ATACMS.

Відповідний заклик сформовано у листів сенаторів до президента США.

Зокрема, сенатори Роджер Вікер, Том Коттон, Сюзан Коллінз і Ліндсі Грем вважають, що надання ракет Україні максимально підвищить ймовірність успіху контрнаступу і наступних операцій. Вони також наголошують, що ATACMS також може підвищити здатність України знищувати російські оборонні формування.

"Ми звертаємося до Вас із наполегливим проханням негайно відправити на Україну армійські тактичні ракетні комплекси MGM-140 (ATACMS). Подальша затримка тільки ще більше підірве інтереси національної безпеки США і продовжить цей конфлікт", — йдеться в листі.

Водночас, на думку політиків, надання ATACMS дасть змогу Україні завдавати ударів по ключових російських об'єктах логістики та зв'язку, а також по місцях запуску крилатих ракет і безпілотників на території окупованої Росією України.

"Зокрема, слід негайно відправити варіант ATACMS з унітарною боєголовкою великої дальності. Нещодавній український удар по військово-морському порту Севастополя з використанням британської зброї великої дальності Storm Shadow продемонстрував бойову ефективність такої зброї", — йдеться в листі.

Ракети ATACMS: що відомо

Твердопаливна балістична ракета класу "земля-земля" виробництва американської компанії Lockheed Martin із дальністю застосування до 300 кілометрів. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS. Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціювання. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою 500 фунтів (понад 220 кг).

Нагадаємо, раніше CNN із посиланнями на неназваних посадовців заявляло, що Джо Байден найближчим часом ухвалить рішення про надання Україні далекобійних ракет ATACMS. Ймовірність того, що це станеться зараз, набагато вища, ніж раніше.

The Wall Street Journal написав, що Сполучені Штати Америки вже цієї осені можуть ухвалити рішення про передачу ракет ATACMS Україні. Представники адміністрації Джо Бадена заявили, що вони знову розглядають можливість постачання цього року армійської тактичної ракетної системи (ATACMS) для посилення контрнаступу України. За словами офіційних осіб, плани, що розглядаються в адміністрації Байдена, передбачають постачання обмеженої кількості ракет, що може зняти побоювання Пентагону з приводу того, що американські запаси можуть бути сильно виснажені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.09.2023 23:25