Фото: соцмережа Х (Twitter) Джо Байдена

Байден нарешті вирішив, чи варто передавати ATACMS Україні: ЗМІ повідомили деталі

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден найближчим часом ухвалить рішення про надання Україні далекобійних ракет ATACMS. Ймовірність того, що це станеться зараз, набагато вища, ніж раніше.

Про це повідомляє CNN із посиланнями на неназваних посадовців, які знайомі з ходом обговорення щодо передачі ракет. За їхніми словами, остаточного рішення про відправку ATACMS Україні ще не прийнято, але шанси стали набагато вищими.

"Набагато більша (ймовірність). Я просто не знаю, коли (саме це відбудеться)", — сказав посадовець.

CNN повідомляє, що передати Києву ATACMS Білому дому рекомендували Державний департамент та міністерство оборони після декількох місяців запитів з боку України.

У матеріалі йдеться, що неясно, скільки ракет США нададуть Україні, але посадовці Держдепу та Пентагона переконані, що відправка ракет може допомогти Києву досягти вирішального прогресу в його контрнаступі.

Ракети ATACMS: що відомо

Фото: Вікіпедія

Сполучені Штати Америки поки не мають наміру відправляти Україні далекобійні ракети ATACMS. У Пентагоні заявляють про брак запасів. Концерн Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни.

Твердопаливна балістична ракета класу "земля-земля" виробництва американської компанії Lockheed Martin із дальністю застосування до 300 кілометрів. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS. Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціювання. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою 500 фунтів (понад 220 кг).

Нагадаємо, декілька днів тому ABC News повідомляв, що США, ймовірно, надішлють Україні тактичні ракетні системи великої дальності ATACMS.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський хоче обговорити з очільником США Джо Байденом надання Україні далекобійних ракет ATACMS уже цієї осені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2023 21:14