Віктор Орбан. Фото: прес-служба Віктора Орбана

Аналітики пояснили, чому підіграванням Кремлю Орбан шкодить не лише Україні, а й Угорщині

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан написав листа до голови Європейської Ради Шарля Мішеля, у якому погрожував блокувати рішення щодо призначення будь-якої допомоги Україні, а також початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Україна розчарована риторикою офіційного Будапешта, особливу різкість якої спостерігається після зустрічі Орбана з диктатором Володимиром Путіним у Пекіні 17 жовтня. Раніше попередні переговори на урядовому рівні між Угорщиною та Україною давали підстави для оптимізму, однак нині заяви Будапешта викликають занепокоєння.

Водночас підігравання Кремлю не принесе користі Угорщині, натомість ізолює її від європейської спільноти. Такої думки дотримуються аналітики Центру стратегічних комунікацій.

У новому звіті фахівці вказують, що, за висновками Європейської комісії та голови Європейської Ради Україна досягла успіху у виконанні рекомендацій для початку переговорів про вступ до ЄС. Тому Будапешту варто враховувати цю позицію, а не вислужуватись перед Москвою.

До того ж Україна продовжує реформування свого законодавства у сфері захисту національних меншин, відповідно до рекомендацій Єврокомісії та Венеціанської комісії. Це стосується усіх меншин (зокрема, румунської, болгарської) і не передбачає окремих преференцій для угорської нацменшини.

"Україна розраховує на підтримку своїх євроінтеграційних прагнень всіма країнами європейської спільноти і вважає шантаж і погрози з боку окремо взятих країн неприйнятними", — зазначили у Центрі стратегічних комунікацій.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

23 листопада стало відомо, що Євросоюз намагається подолати вето Угорщини на допомогу Україні. Саме тому виконавча влада блоку затвердила 900 мільйонів євро (1 мільярд доларів) авансових платежів Будапешту. Водночас Єврокомісія заморозила участь Угорщини в програмі постпандемічного економічного стимулювання блоку через занепокоєння щодо корупції та відступу від демократичних стримувань і противаг за часів прем’єр-міністра Віктора Орбана.

Нагадаємо, 17 жовтня у Пекіні відбулася зустріч Віктора Орбана з президентом Росії Володимиром Путіним. На ній він назвав війну в Україні "військовою операцією".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.11.2023 05:28