Віктор Орбан. Джерело: "Радіо Свобода"

У Єврокомісії поки відмовляються розблоковувати гроші для підтримки Угорщини: у ЗМІ назвали причину

У Європейській комісії заявили депутатам Європарламенту, що виконавча влада ЄС поки не готова розблокувати виділення фінансової підтримки для Угорщини. Там вважають, що уряд Віктора Орбана досі не вирішив судові питання упередженості і проблем з верховенством права. 

Про це повідомляє Euractiv.

Як зазначає видання, двоє єврокомісарів заявили депутатам Європарламенту, що виконавча влада ще не готова розблокувати гроші для відновлення Угорщини. Уряд Орбана чекає на отримання 700 мільйонів євро із Фонду ЄС, який був створений після пандемії COVID. 

"Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс привітав новий закон, ухвалений Будапештом, який має на меті усунути занепокоєння ЄС щодо незалежності судової системи, однак він зазначив, що це ще не кінець процесу і Угорщина має завершити супутні кроки імплементації", — пише видання.

Конфлікт Орбана та керівництва Єврокомісії

Зазначимо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв зірвати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він переконує, що Україна не готова до переговорів про вступ до Європейського Союзу. Саме тому, за його словами, в ЄС найближчими місяцями відбудуться "серйозні політичні баталії".

Відомо, що Угорщина виступала проти багатьох ініціатив Євросоюзу щодо підтримки України для відсічі агресії Москви й отримує більшу частину сирої нафти та газу з Росії. Угорщина розвиває тісніші зв'язки з Росією, ніж інші держави ЄС, і розглядається як ключовий потенційний противник рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу, що вимагатиме одностайної підтримки 27 членів блоку.

Раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан порівняв членство його країни в Європейському Союзі із більш ніж 40 роками радянської окупації. Зокрема, він звинуватив ЄС у нібито прагненні позбавити Угорщину її ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку, за його словами, відкидають угорці.

Нагадаємо, 17 жовтня у Пекіні відбулася зустріч Віктора Орбана з президентом Росії Володимиром Путіним. На ній він назвав війну в Україні "військовою операцією".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.11.2023 06:59