Антоніу Гутерреш: статус Єрусалиму має бути визначений за столом переговорів

07 ГРУДНЯ 2017 11:37

Питання про статус Єрусалиму має бути вирішене в рамках двосторонніх переговорів, на основі відповідних резолюцій Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН і з урахуванням інтересів палестинської і ізраїльської сторони.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Про це в середу заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.  

«Вступивши на посаду Генерального секретаря, я з першого ж дня постійно виступаю проти будь-яких односторонніх заходів, які підривали б перспективи світу для ізраїльтян і палестинців», - заявив глава ООН після того, як президент Сполучених Штатів Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю .  

«Що стосується рішень по Єрусалиму, то вони повинні бути прийняті в рамках домовленостей щодо остаточного статусу безпосередньо між двома сторонами на основі відповідних резолюцій Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН з урахуванням законних інтересів як палестинської, так і ізраїльської сторони», - сказав Генеральний секретар ООН , виступаючи перед журналістами.  

«Я розумію, які тісні узи пов'язують багатьох людей з Єрусалимом. Так було протягом століть і так буде завжди. І в цей тривожний момент я хочу однозначно заявити: альтернативи вирішення про дві держави немає. Немає ніякого запасного плану», - додав глава ООН.  

«Законні сподівання обох народів зможуть бути реалізовані тільки на основі рішення про дві держави, що живуть пліч-о-пліч у мирі, безпеці і визнають один одного, при тому, що Єрусалим буде столицею і Ізраїлю, і Палестини, а остаточне врегулювання буде досягнуто в ході переговорів з усіх питань остаточного статусу», - підкреслив Антоніу Гутерреш.  

Він пообіцяв докласти всіх зусиль для надання підтримки ізраїльським і палестинським лідерам, сприяти їх поверненню до предметних переговорів, реалізувати прагнення до міцного миру для цих народів.  

Нагадаємо, за повідомленнями преси, президент Сполучених Штатів Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю.   

Він також розпорядився, щоб Держдепартамент почав процес перенесення посольства США в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму.

 

Світ, 07.12.2017 11:37