Фото: Facebook Оксена Лісового

Аспірантура за контрактом більше не дозволятиме отримати відстрочку від мобілізації, — міністр

Контракт до аспірантури більше не передбачатиме відстрочку від мобілізаційних заходів в Україні. Такі правила діяли в нашій державі раніше.

Таку заяву у Facebook зробив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

За словами посадовця, в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які "раптом згадали", що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Лісовий підкреслив, що жага до знань — це чудово, а фіктивне навчання — ні. 

"Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024. Вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку. Акцент — на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті — з 3 200 до 7 тисяч", — написав він.

За словами міністра Лісового, до початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали близько семи-восьми тисяч людей. Цього року було запроваджено обов’язковий тест для вступу до аспірантури — ЄВІ. Його також складають і майбутні магістри. 

"І ось, у 2024, для складання ЄВІ всього зареєструвалися 246 189 осіб. 79% з них — це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. А якщо конкретніше — 91 561 особа призовного віку. Рекорд всіх рекордів. Те, що система освіти стала такою "дірою" для ухилянства свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію. Бо якість освіти та цінності, які плекаються в цій системі, мають значення", — йдеться у заяві Лісового.

Міністр освіти також закликав повідомляти до правоохоронних органів про всі факти фіктивного навчання.

Раніше повідомлялось, що закон дозволяє призивати до війська осіб віком до 25 років, якщо вони набули статус військовозобов'язаного, тобто проходили строкову службу або навчання на військовій кафедрі.

Нагадаємо, Верховна Рада 11 квітня схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію. "За" проголосували 283 народних депутатів. Норму про демобілізацію нардепи виключили з документа. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Він вступив в дію вже 18 травня.

Своєю чергою в The New York Times з’явилася стаття про те, що в Україні демографічна криза загрожує мобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.06.2024 19:45