Фото: ілюстративне Джерело: росЗМІ

Атака на штаб Чорноморського флоту РФ: військові розповіли, чим це обернеться для окупантів

Речник Військово-Морських сил України Дмитро Плетенчук заявив, що після атаки на штаб Чорноморського флоту Росії у Севастополі в армії країни-агресорки виникнуть проблеми з управлінням військами у Чорному морі.

Відповідну заяву посадовець зробив в ефірі телемарафону.

"Треба розуміти механізм. Зрозуміло, що умовний Путін не керує безпосередньо кораблями на морі. Для цього у нього є відповідні адмірали, які чудово знають, в якому стані знаходяться їх сили, засоби, особовий склад, як правильно ними керувати. У цей момент вони втрачають людину, яка всім цим процесом управляє і разом з ним його штат, яка так само управляє флотом. Треба розуміти, що це дуже велике угруповання. Уявіть собі, що частина цього механізму стає просто непрацездатною", — сказав він.

За словами Плетенчука, наразі точно не відомо, чи все командування, чи його частина була на флоті під час атаки. Однак посадовець наголосив, що, як правило, верхівка працює разом — як мінімум начальник штабу та один із заступників. При цьому військовий уточнив, що помітити зміни одразу не вдасться.

"Зараз на Чорноморський флот перекинуть когось усім управляти, але поки ці люди увійдуть у систему і зрозуміють розстановку всіх сил і коштів, то у них піде на це якийсь час і загубиться оперативність", — додав Плетенчук.

Удар по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі

Влучання по штабу Чорноморського флоту Росії у тимчасово окупованому Севастополі прийшовся вдень 22 вересня. Мешканці бачили ракети, які пролітали над містом. "Російський губернатор Севастополя" Михайло Развожаєв заявив влучання українських сил по штабу Чорноморського флоту РФ. За його словами, біля театру Луначарського впав уламок.

Згодом з'явилось повідомлення, що вибухи в Севастополі спричинили паніку. "Влада" закликала людей не їздити в центр міста та взагалі не виходити з домівок.

Пізніше речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, відмовившись детально коментувати ці речі, наголосив, що в Криму вже доволі неспокійно для окупантів, особливо впродовж останнього тижня. Усі сили оборони та служби, які працюють спільно, роблять усе для того, щоб окупанти вибиралися з Криму. Згодом командувач Повітряних сил Микола Олещук відреагував на обстріл анексованого півострова, наголосивши, що українські військові виконують свої обіцянки. Він також висміяв роботу російської протиповітряної оборони.

Збройні сили України згодом підтвердили удар по штабу Чорноморського флоту Росії в тимчасово окупованому Севастополі.

Міністерство оборони Росії повідомило, що є один загиблий військовий після удару по штабу Чорноморського флоту в окупованому Севастополі. Однак дуже швидко змінило "версію", назвавши його зниклим безвісти. Водночас начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вказував, що внаслідок удару загинули щонайменше дев'ятеро осіб, поранення отримали 16. Серед них — російські генерали.

25 вересня в ССО оновили дані про втрати окупантів. Відтак, внаслідок знищення бойового десантного корабля "Мінськ". Враховуючи факт, що він мав наступного дня вийти на бойове чергування, особовий склад був присутній на ньому. Безповоротні втрати склали 62 окупанти.

Нагадаємо, 26 вересня Міністерство оборони Росії опублікувало кадри з командувачем Чорноморського флоту РФ, якого Україна напередодні оголосила загиблим. Своєю чергою у ССО наголосили, що, оскільки росіяни терміново були вимушені публікувати відповідь з начебто живим Соколовим, українські підрозділи уточнюють інформацію. Це відбувається в межах процедури зі збору даних щодо результатів проведеної операції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.09.2023 17:41