Фото ілюстративне. Джерело: Офіс президента України

Байден пообіцяв Україні нові Patriot: Зеленський пояснив, чому їх буде недостатньо

Американський лідер Джо Байден під час відкриття саміту НАТО у Вашингтоні повідомив, що його країна разом з партнерами передадуть Києву зенітно-ракетні комплекси Patriot. На це відреагував президент України Володимир Зеленський. Він подякував, але зазначив, що, як показала остання ракетна атака Росії на українську столицю, цього захисту все ж недостатньо.

Заява Байдена

За словами очільника США, один Patriot Україна отримає від США, ще по одному — від Румунії та Німеччини. Ще один ЗРК Нідерланди зберуть спільно з союзниками. Крім цього, Україні надасть допомогу Італія у вигляді системи SAMP-T, пише "Голос Америки".

"Ці п’ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, мирних жителів і військових, і ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи можна було швидко використовувати", — сказав Байден.

Також він додав, що США разом з партнерами працюють над наданням Україні цього року десятків додаткових стратегічних систем ППО. Зокрема, у наступні місяці Україна має отримати системи протиповітряної оборони NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard.

Президент США висловив упевненість, що Росія програє цю війну, адже вона втрачає людей на фронті, а самі росіяни тікають з країни. Водночас, за його словами, Україна залишається "вільною та незалежною".

"Україна може і повинна зупинити Путіна", — наголосив Байден.

Реакція Зеленського

Президент України подякував США й партнерам за зобов'язання поставити нові системи Patriot. Однак він наголосив, що їх недостатньо — свідченням цього є остання атака Росії на українську столицю, яка вважалася захищеною.

"Дякуємо за це рішення по додаткових системах Patriot. Вони, звісно, допоможуть. Цього недостатньо, ніколи не достатньо", — сказав Зеленський, відповідаючи на запитання в Інституті Рональда Рейгана.

Він наголосив, що Москва використовує у цій загарбницькій війні різні типи нового озброєння, тому Україні потрібні різні типи ППО.

Нагадаємо, у спільній заяві США і союзників, яку вони зробили на відкритті саміту НАТО, йдеться про виділення понад одного мільярда доларів на зміцнення систем ППО України. До того ж там вказується, що НАТО разом із Києвом веде розробку сумісної з Альянсом інтегрованої архітектури систем протиповітряної та протиракетної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.07.2024 06:36