Володимир Зеленський і Єнс Столтенберг. Джерело: nato.int

У Вашингтоні стартує саміт НАТО: що готує Альянс для України

У вівторок, 9 липня, у Вашингтоні стартує триденний саміт лідерів НАТО. Вперше у ньому візьмуть участь 32 країни Північноатлантичного альянсу — такий його повний склад після приєднання Швеції та Фінляндії.

Тема війни Росії проти України стане однією з провідних, попри те, що саміт НАТО у Вашингтоні присвячений 75-річчю Альянсу, який заснували 4 квітня 1949 року після підписання Північноатлантичного договору у столиці США.

Це перший саміт після вступу Швеції в НАТО й останній для Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря: з жовтня 2024 на цій посаді його замінить прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Президент України Володимир Зеленський ще на початку 2024 року заявив, що сподівається на два рішення на Вашингтонському саміті НАТО — про надання нових систем ППО та про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі. Український президент буде серед гостей саміту. За інформацією Білого дому, президент США Джо Байден спільно з президентом України 11 липня проведуть захід на полях саміту, у якому візьму участь лідери близько 20 країн, що підписали двосторонні безпекові угоди з Україною. Крім того, на 11 липня заплановано засідання Ради Україна — НАТО.

За даними західних ЗМІ, союзники по НАТО попередньо домовилися профінансувати військову допомогу Україні 2025 року на суму 40 мільярдів євро, відповідне рішення мають затвердити на саміті. Деякі впливові експерти зазначили, що прямого запрошення до членства в НАТО Україна на цьому саміті не отримає. Натомість Альянс планує оголосили про нові заходи підтримки України, аби зміцнити її довгостроковість і гарантованість незалежно від того, хто стане наступним президентом США.

У Вашингтоні країни НАТО також мають оголосити про створення нового командування Альянсу в німецькому Вісбадені, яке координуватиме постачання військової техніки Києву та навчання українських військових. До роботи в цій структурі залучать 700 військовослужбовців США й інших країн-членів НАТО. Командування візьме на себе більшу частину місії, які виконували американські військові після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, журналісти CNN дізналися, що в проекті комюніке саміту НАТО у Вашингтоні шлях України до Альянсу визначений як "незворотній". Окрім того, Північноатлантичний альянс підготував додаткові заходи підтримки Києва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.07.2024 09:20