Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У НАТО узгодили текст проекту рішення саміту у Вашингтоні: один із головних пунктів стосується України

У проекті комюніке саміту НАТО у Вашингтоні шлях України до Альянсу визначений як "незворотній". Окрім того, Північноатлантичний альянс підготував додаткові заходи підтримки Києва.

Про це повідомив CNN із посиланням на три джерела, обізнані зі ситуацією. Вони розповіли журналістам, що питання про те, наскільки сильні обіцянки надати Україні щодо її майбутнього членства в НАТО, стало ключовим джерелом дебатів між 32 членами Альянсу перед самітом у Вашингтоні цього тижня.

Остаточний текст комюніке ще може змінитися, але наявність формулювання про "незворотній" шлях стане важливим сигналом для Києва та Москви. Україна наполягала на згадці про незворотність її євроатлантичного курсу в рішенні саміту.

Неназваний американський посадовець сказав медійникам, що Білий дім підтримує використання цього слова в остаточному комюніке, якщо в документі також підтвердять, що робота України над демократичними реформами має тривати. За словами посадовця, остаточна версія документа міститиме такий пункт.

У той час як багато членів НАТО з Європи наголошують на необхідності чітких формулювань щодо можливого майбутнього України в Альянсі, офіційні особи США та Німеччини пропонували описати у комюніке "міст" до членства в НАТО для України. Водночас офіційні особи також підкреслили важливість "відчутних заходів" на підтримку боротьби Києва з Росією.

Високопоставлений представник адміністрації США заявив у п'ятницю, що Альянс зробить "важливі нові оголошення про те, як ми збільшуємо військову, політичну та фінансову підтримку України з боку НАТО" в межах українського "мосту до НАТО".

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що країни-члени Північноатлантичного альянсу на саміті у Вашингтоні 9-11 липня оголосять про нові кроки для посилення протиповітряної оборони та військових можливостей України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.07.2024 08:13