Фото ілюстративне. Джерело: сайт НАТО

Понад $1 млрд на посилення ППО: яку допомогу пообіцяли Україні США й партнери на саміті НАТО

Лідери п’яти країн (США, Нідерланди, Італія, Румунія, Німеччина) на саміті Північноатлантичного альянсу, який стартував 9 липня, пообіцяли надати Києву додаткові системи протиповітряної оборони. Загальна сума допомоги, яку партнери загалом партнери зобов’язалися виділити, становить понад один мільярд гривень — вона передбачає нові системи ППО та "сотні додаткових перехоплювачів впродовж наступного року".

Про це йдеться у спільній заяві щодо зміцнення протиповітряної оборони України президента США Джо Байдена, прем’єр-міністра Нідерландів Діка Шуфа, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, президента Румунії Клауса Йоганніса та президента України Володимира Зеленського, яка опублікована на сайті Білого дому.

"Сьогодні ми оголошуємо, що спільно надаємо Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони, зокрема додаткові батареї Patriot, надані Сполученими Штатами, Німеччиною та Румунією; компоненти до Patriot, надані Нідерландами та іншими партнерами для забезпечення роботи додаткової батареї Patriot; і додаткову систему SAMP-T, надану Італією. Ці п'ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, цивільне населення і солдатів, і ми тісно співпрацюємо з українським урядом, щоб ці системи могли бути використані якнайшвидше. Цього року ми працюємо над подальшим оголошенням про надання Україні додаткових стратегічних систем протиповітряної оборони", — повідомили лідери п'яти держав.

До того ж Вашингтон разом з партнерами планують найближчими місяцями передати Києву десятки тактичних систем протиповітряної оборони — зокрема системи NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS і Gepard.

Крім цього, Канада, Іспанія, Норвегія та Велика Британія й надалі обіцяють відігравати невід'ємну роль у наданні цих систем. Інші партнери зобов'язалися передати Україні перехоплювачі.

Сполучені Штати у координації з партнерами дали обіцянку перерозподілити заплановані поставки критично важливих перехоплювачів ППО, щоб вони були доставлені в Україну. Впродовж наступного року Україна може отримати сотні додаткових перехоплювачів.

"Зміцнюючи протиповітряну оборону України, ми вдячні коаліції з понад 50 країн, яка продовжує надавати безпекову допомогу Україні, а також Ініціативі негайних дій щодо протиповітряної оборони, в рамках якої партнери пообіцяли виділити понад 1 мільярд доларів на підтримку протиповітряної оборони України, і Коаліції з питань інтегрованих можливостей протиповітряної й протиракетної оборони, яку спільно очолюють Німеччина і Франція", — вказується у заяві партнерів України.

Лідери дали також чіткий сигнал Москві: "Наша підтримка України є сильною і непохитною".

Нагадаємо, попередній саміт НАТО відбувся в липні 2023 року у Вільнюсі. Тоді Альянс ухвалив рішення, що Україна стане членом блоку без Плану дій щодо членства (ПДЧ).

Раніше журналісти CNN дізналися, що в проекті комюніке саміту НАТО у Вашингтоні шлях України до Альянсу визначений як "незворотній".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.07.2024 05:56