Джо Байден. Джерело: Facebook

Байден роздумує, чи варто продовжувати участь у передвиборчих перегонах, — The New York Times

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден повідомив свого ключового союзника, що він розуміє, що можливо не зможе врятувати свою кандидатуру, якщо найближчими днями не переконає громадськість у тому, що він готовий до цієї роботи після провального виступу на дебатах минулого тижня.

Про це повідомляє видання The New York Times.

Президент, який, як підкреслив його союзник, все ще активно бореться за переобрання, розуміє, що його наступні кілька появ на публіці напередодні святкових вихідних мають пройти добре, зокрема заплановане на 5 липня інтерв'ю з Джорджем Стефанопулосом з ABC News, а також передвиборчі заходи в Пенсільванії та Вісконсині.

"Він знає, що якщо він матиме ще дві такі події, ми опинимося в іншому місці" до кінця вихідних, сказав союзник, маючи на увазі переривчастий і незосереджений виступ Байдена на дебатах. Людина, яка спілкувалася з президентом останні 24 години, говорила на умовах анонімності, щоб обговорити делікатну ситуацію.

Представник Білого дому Ендрю Бейтс заявив, що повідомлення "абсолютно хибне" і що Білий дім не мав достатньо часу для відповіді. Ця розмова є першою публічною ознакою того, що президент серйозно розмірковує про те, чи зможе він відновитися після руйнівного виступу на дебатах в Атланті. Зростають побоювання щодо його життєздатності як кандидата та того, чи зможе він залишатися президентом ще чотири роки.

Головний радник пана Байдена, який також говорив на умовах анонімності, щоб обговорити ситуацію, сказав, що президент "прекрасно усвідомлює політичні проблеми, що стоять перед ним". Очільники кампанії нервово чекали на результати внутрішнього опитування в середу, усвідомлюючи, що погані цифри можуть підживлювати кризу. Опитування CBS News, опубліковане в середу вранці, показало, що колишній президент Дональд Трамп випереджає Байдена після дебатів з 50 відсотками проти 48 відсотків по країні й 51 відсотком проти 48 у штатах, що вагаються.

Сам Байден не поспішав особисто зв'язуватися з ключовими демократами, що підігрівало гнів у партії та розчаровував деяких його власних радників. Він зателефонував тільки представнику Хакіму Джефрісу з Нью-Йорка, лідеру демократів у Палаті представників, у вівторок увечері, через п'ять днів після дебатів, і станом на середу вранці все ще не розмовляв із сенатором Чаком Шумером із Нью-Йорка, лідером демократів у Сенаті. Ключові спонсори висловили роздратування тим, що він не приєднався до передвиборчого заклику у понеділок, який покликаний їх заспокоїти. Президент мав пообідати в середу з віце-президентом Камалою Харріс та зустрітися з губернаторами-демократами у Білому домі ввечері. Досі він більше концентрувався на розмовах із довіреними радниками та членами сім'ї, які переконували його залишитися у перегонах.

Але Байден сказав принаймні одній людині, що він відкритий для можливості того, що його плани відійти від свого виступу на дебатах і знову перемикнути увагу на Трампа можуть не спрацювати. Декілька союзників Байдена підкреслили, що президент все ще перебуває в боротьбі за своє політичне життя і значною мірою розглядає цей момент як шанс повернутися зі стану непотрібності, як він робив багато разів протягом своєї півстолітньої кар'єри.

Водночас, за їхніми словами, Байден ясно усвідомлює свою складну боротьбу за те, щоб переконати виборців, спонсорів та політичний клас у тому, що його виступ на дебатах був аномалією.

За останній день або близько того деякі радники президента стали більш песимістично налаштовані, оскільки заворушення в партії продовжують зростати, що є відображенням невдоволення не лише результатами дебатів, а й тим, як вони проводилися з того часу.

Демократи були спантеличені тим, що Байден покладався на поради свого сина Хантера Байдена, який був засуджений минулого місяця за звинуваченням у зберіганні зброї, коли він приймав крек-кокаїн, а не на поради вищих лідерів партії. Вони обурились через нападки на колег-демократів, яких кампанія висміювала як "бригаду недужих" за те, що вони висловили стурбованість з приводу здатності Байдена перемогти Трампа. І деякі демократи стали все більше підозрювати, що команда президента не була повністю відвертою про вплив старіння на нього.

Команда Байдена намагалася побудувати захисну стіну, переконуючи обраних демократів і відомих діячів партії не закликати його публічно відмовитися від участі. Але представник Ллойд Доггетт із Техасу став першим членом Конгресу від Демократичної партії, який у вівторок заявив, що президент має піти у відставку, а інші в приватному порядку дали зрозуміти, що можуть наслідувати його приклад.

За словами демократів, знайомих з ходом обговорення, ключові спонсори партії приватно дзвонили членам Палати представників, сенаторам, суперкомітетам політичних дій, передвиборчому штабу Байдена та Білому дому, щоб заявити, що, на їхню думку, Джо Байден має піти у відставку.

Нагадаємо, що, згідно з результатами опитування Morning Consult, після виступу на дебатах чинного президента Джо Байдена 60% виборців вважають, що його варто "точно" або "ймовірно" замінити як кандидата від Демократичної партії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.07.2024 19:41