Балканський саміт ЄС під впливом Трампа

17 ТРАВНЯ 2018 11:48

Столиця Болгарії, країни-голови Євросоюзу, влаштовує в четвер саміт ЄС. Спочатку він був присвячений розширенню Союзу, але до порядку денного внесли корективи останні рішення президента США.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.  

За вечерею в Софії 28 глав держав і урядів будуть обговорювати: порятунок ядерної угоди з Тегераном і близькосхідного мирного процесу, захист європейського бізнесу від американських торгових тарифів і санкцій через співпрацю з Іраном.  

Глава Євроради Дональд Туск написав в твіттері - улюбленому засобі комунікації свого тезки Трампа:  

«З такими друзями кому потрібні вороги? ЄС повинен бути вдячний йому за позбавлення від ілюзій. Ми зрозуміли, що можемо допомогти собі тільки самі».  

Тим часом, Генеральний секретар ООН заявив в Брюсселі, що нації повинні більше спілкуватися один з одним і краще контролювати події з метою зупинити нову форму холодної війни.  

«Роль ЄС у цьому абсолютно необхідна, - сказав Антоніу Гутерреш. - Тому я тут закликаю Євросоюз ставати все більш єдиним, все більш ефективним, все більш дієвим, щоб його голос все більше чути в міжнародних відносинах».  

Саміт покликаний підтвердити приналежність до європейської сім'ї Західних Балкан. У черзі на вступ до ЄС з цього регіону стоять: Сербія, Чорногорія, Боснія-Герцеговина, Косово, Албанія і Колишня Югославська Республіка Македонія.  

 

Світ, 17.05.2018 11:48