Фото: міноборони Литви

Балтійська країна очолить коаліцію з розмінування України: офіційна заява

Українська коаліція з розмінування, створена Литвою, набуває чітких форм: Литва та ще 20 країн 14 лютого підписали протокол про наміри створення коаліції в Брюсселі. Вільнюс очолить коаліцію з розмінування разом з Ісландією. 

Відповідне повідомлення з'явилось на сайті литовського міноборони.

За словами міністра національної оборони Арвідаса Анушаускаса, велика кількість країн, що входять до коаліції, підтверджує важливість цієї ініціативи.

"Перший важливий крок зроблено, і попереду на нас чекає велика робота. Якщо ситуація з підготовкою солдатів у галузі розмінування нині задовільна, потреба в обладнанні є критичною. У рамках коаліції з розмінування Литва передасть українській армії бронетранспортери та виділить 1,2 мільйона. Внесок ЄС у програму підтримки НАТО України у сфері розмінування", — сказав Анушаускас.

Литва приєдналась до коаліції артилерії та дронів

За даними міноборони Литви, у Брюсселі також було підписано протоколи про наміри щодо інших коаліцій, які підтримують Україну. Литва приєдналася до коаліції артилерії та дронів.

"В артилерійській коаліції нашим першим внеском будуть 155-міліметрові боєприпаси, а в безпілотній коаліції — безпілотники та протидронні системи. Крім того, найближчим часом ми доставимо в Україну ще одну партію зимової техніки", — повідомив союзникам Анушаускас.

Під час засідання Ради НАТО-Україна, яке відбулося в середу в Брюсселі, міністр оборони Литви закликав союзників допомогти Україні інтегруватися до структур НАТО і модернізувати її військовий потенціал.

"Ми можемо і маємо зберегти політичну та практичну підтримку України з боку НАТО і тим самим допомогти українській армії виграти війну, а також ми маємо домовитися про подальші кроки на шляху до членства України. Крім того, ми самі маємо якнайшвидше засвоїти уроки української війни, продовжувати зміцнювати наші армії та весь Альянс", — резюмував Анушаускас.

Нагадаємо, Державна служба з надзвичайних ситуацій щоденно оновлює статистику щодо розмінування територій в різних регіонах, де вказується кількість виїздів, площа розмінованих територій та кількість знешкоджених вибухонебезпечних предметів. Зокрема, за час війни з Росією сапери очистили 138,7 тисячі гектарів — це майже удесятеро більше, ніж площа Львова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.02.2024 20:35