Фото: УНІАН

Без кисті руки та ока: на Сумщині розгорівся скандал через мобілізацію чоловіка з інвалідністю

У Сумському обласному територіальному центрі комплектації розгорівся скандал. Мешканця Шостки Олександра Денисенка, який має інвалідність з дитинства, викликали у військкомат для мобілізації.

У Facebook користувач Павло Паламарчук зазначив, що чоловік з Шостки є інвалідом II з дитинства — в нього відсутня кисть (анатомічна кукса) та анатомічне пошкодження ока. Генетичні вади підтверджуються документацією, яку окремо вносили до МСЕК. .

"Сумський обласний ТЦК по повному беспредєлу не взяв до уваги документи про інвалідність, та тиском та введенням в оману відправив Олександра на ВЛК. Де по нормах чинного законодавства, вже практично нічого не порушуючи, зараз лікарі визнають Олександра обмежено придатним. Тому що в нього всі стани — "б" і "в" статтей списку хвороб, тобто "обмежена придатність до військової служби", — написав Паламарчук.

Інваліда мобілізували на Сумщині

Фото: Facebook Павла Паламарчука

Блогер переконує, що представники ТЦК пояснили Олександру, що його довідки нічого не вирішують і він отримає "легку роботу" в лавах Сил оборони.

Реакція Сумського обласного ТЦК

У військкоматі спростували інформацію про мобілізацію людини з інвалідністю другої групи. За їхніми словами, Олександра Денисенка викликали для уточнення та звірки облікових даних. Оскільки він вчасно не оновлював дані в ТЦК, інформація про інвалідність була відсутня. Нині документи про інвалідність другої групи також будуть долучені до висновку ВЛК.

"Відповідно до висновку Олександр не може бути мобілізованим до лав ЗСУ, тому інформація, яка поширюється мережею інтернет є недостовірною", — інформують у ТЦК. 

Нагадаємо, Міністерство оборони України затвердило новий розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядковано проходження служби обмежено придатними. Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесені наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490 і набули чинності 25 серпня. Також набули чинності й інші зміни внесені наказом № 456, які передбачають спрощення вимог для служби в ДШВ та морській піхоті в особливий період.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.09.2023 19:57