Фото: hvylya.net

Без Росії: Україна запропонувала Туреччині відновити роботу "зернового коридору"

Україна передала Туреччині пропозицію про відновлення роботи "зернового коридору", але вже без участі Росії. Відповіді на дану ініціативу наша держава поки не отримала.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на прес-конференції.

"Пропозиція про роботу ("зернового коридору", — ред.) без Росії передана турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження. Але оскільки кораблі вже йдуть територіальними водами Румунії, Болгарії, а також Туреччини й проходять протоки без обмежень, то насправді це раціональний шлях", — сказав Боднар.

Він нагадав, що країна-агресор, у рамках "зернової угоди", часто обмежувала прохід кораблів до України або намагалася регулювати доступ до того чи іншого українського порту. Крім того, обмежувався перелік продукції, яку можна було експортувати з території України.

"Насправді оцим гуманітарним коридором, яким вийшло поки чотири кораблі з Одеси, немає обмежень, які б були встановлені кимось щодо української продукції. І це може бути одним з основних варіантів для врегулювання ситуації", — заявив посол.

Боднар додав, що триває комунікація між Туреччиною й ООН щодо "зернової угоди", а також Україна очікує на окрему комунікацію з Туреччиною.

"Ми, звичайно, займаємо конструктивну позицію щодо наших партнерів Туреччини й ООН і випрацьовуватимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій із Росії — це абсолютно хибний шлях", — заявив він.

Зрив "зернової угоди"

Ще 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ повідомила, що виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

В Офісі президента заявили, що "зерновий коридор" може запрацювати й без участі Москви. Україна вже розпочала підготовку до процесу експорту зерна. В ОП наголосили, що в разі агресії з боку Росії щодо "зернового коридору" Чорноморський флот і певні компоненти інших флотів знищать.

Нагадаємо, у середині серпня стало відомо, що Російська Федерація, Туреччина і Катар працюють над новою тристоронньою "зерновою угодою", яка має прийти на зміну попередній. У ній не передбачена участь України. Агресор пропонує постачати російське зерно в бідні країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.09.2023 16:35