Фото: Pixabay

Безкоштовний адвокат: хто може скористатися цією послугою

Низка категорій українців може скористатися послугами безкоштовного адвоката. У нашій країні працюють центри, що надають як первинну, так і вторинну допомогу правову допомогу.

Як пише видання "На пенсії", первинна правова допомога доступна усім. Сюди належить консультація юриста, підготовка заяв та скарг.

Водночас на вторинну правову допомогу можуть претендувати лише частина громадян. Вона передбачає представництво інтересів у суді або інших держорганах, складання документів процесуального характеру. На неї мають право малозабезпечені особи, люди з інвалідністю, ветерани війни та сім’ї загиблих, діти, переселенці та особи, які мешкають у "гарячих" точках.

Видання вказує, що український парламент ухвалив закон, який розширює доступ до такого виду допомоги. Зокрема, люди, які мають інвалідність, можуть отримати консультацію безкоштовного адвоката, якщо їхній дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб — 5368 гривень (2684 грн х 2).

Також скористатися послугами можуть переселенці. Адвокат їм допоможе вирішити проблему щодо відмови у видачі довідки внутрішньо переміщеної особи.

Громадяни, які не мають документів, що посвідчують особу, мають право на допомогу адвоката при встановленні в суді фактів, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів. Це також стосується отримання компенсації за пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок війни.

Тим, хто потребує правової допомоги, пропонують телефонувати за номером 0800-213-103 (дзвінки безкоштовні).

Нагадаємо, що військовослужбовці, яким потрібна правова допомога у розв’язанні питань, пов’язаних зі службою чи з іншими життєвими ситуаціями, можуть її отримати від системи безоплатної правової допомоги. Це можна зробити як дистанційно, так і очно у Бюро правової допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.07.2023 05:24