Фото: Джон Кірбі / скріншот з відео

Білий дім: "Велика сімка" незабаром оголосить про "нові кроки" щодо заморожених активів РФ

Лідери "Великої сімки" цього тижня оголосять про кроки щодо доставлення нової допомоги Україні, виходячи із вартості заморожених російських фінансових активів.

Таку заяву на брифінгу зробив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, пише Bloomberg.

Такий розвиток подій вказує на те, що лідери майже домовилися про політичну угоду, згідно з якою буде оголошено кредит у розмірі приблизно 50 мільярдів доларів, який фінансується в рамках складного пакту про надання Україні подальшої фінансової допомоги, гарантованої доходами від активів.

"Ми оголосимо про нові кроки, які дозволять розкрити цінність знерухомлених російських суверенних активів, щоб принести користь Україні та допомогти їй відновитися", — заявив журналістам 12 червня Джон Кірбі, представник Ради національної безпеки президента Джо Байдена.

Він не став говорити про те, що було досягнуто повної угоди, і заперечив щодо деталей, давши зрозуміти, що чекає на угоду між країнами.

"Тут, у "Великій сімці", ви побачите одностайність, коли мова зайде про роботу щодо використання цих заморожених активів для допомоги Україні у її відновленні", — сказав він.

Саміт "Великої сімки" в Італії цього тижня включатиме яскраву демонстрацію підтримки України, на зустрічі візьме участь президент країни Володимир Зеленський. За словами Кірбі, він та Байден зустрінуться 13 червня і проведуть спільну прес-конференцію.

Спроби використати заморожені російські активи тривають уже кілька місяців. Політична угода, про яку, як очікується, буде оголошено цього тижня, може залишити деякі деталі для обговорення пізніше. Один із ключових технічних аспектів, який, ймовірно, буде врегульований пізніше, — те, як ризики розподілятимуться між союзниками.

Надходження від заморожених активів у Європі оцінюються у 3-5 мільярдів євро на рік, залежно від процентних ставок та інших факторів, повідомив представник США на умовах анонімності. Очікується, що ці фонди підтримають Україну в середньостроковій перспективі, причому офіційні особи заявляють, що вони допоможуть покрити потреби у фінансуванні у 2025 році та у наступний період. Для США та їхніх союзників дуже важливо надіслати Росії сигнал про те, що вони готові підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

Погашення кредиту залежить від того, чи залишатимуться активи іммобілізованими досить довго, щоб їхній непередбачений прибуток міг погасити його, що займе кілька років.

Режим санкцій ЄС, який вимагає продовження будь-якого рішення про збереження іммобілізованих активів на шестимісячній основі, викликає питання щодо надійності плану погашення боргу, оскільки такі країни, як Угорщина, мають право вето на цей процес двічі на рік.

Якщо війна закінчиться раніше й активи будуть "повторно мобілізовані" в рамках мирної угоди з Росією, неясно, хто буде на гачку, щоб погасити кредит. США очікують, що угода може бути укладена таким чином, щоб уникнути вимог схвалення Конгресу, сказав чиновник. Гроші можуть бути отримані пізніше цього року, додав урядовець.

"Ми зробимо сміливі кроки, щоб показати пану Путіну, що час не на його боці та що він не зможе пережити нас, оскільки ми підтримуємо боротьбу України за свободу", — сказав Кірбі, маючи на увазі президента Росії Володимира Путіна.

Нагадаємо, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час конференції з відновлення України — Ukraine Recovery Conference в Берліні 11 червня заявила, що Україна в липні отримає перші кошти від заморожених російських активів. Йдеться про суму 1,5 мільярда євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.06.2024 17:52