Скріншот з відео

Боррель відреагував на перемогу проросійської партії на виборах у Словаччині

Представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель відреагував на вибори у Словаччині. Там найбільше голосів отримала проросійська партія.

Про це голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив на прес-конференції у Києві.

Він відмовився коментувати результати голосування але наголосив, що до цього моменту від початку повномасштабної війни всі країни-члени ЄС демонстрували єдність у підтримці України.

"Це результат вільних виборів, як це відбувається у будь-якій країні Європейського Союзу. Я думаю, що Путін був дуже здивований тим, що всі члени ЄС об'єдналися навколо підтримки України. Що ми змогли затвердити багато санкційних пакетів один за одним, а також створити інструменти фінансування та підтримки України. І це свідчення єдності всередині Євросоюзу, навіть тих членів, які сприймають це неохоче. Вони висловлюють сумніви, але вони продовжують свою підтримку", - сказав Боррель.

Значення виборів у Словаччині для України

На виборах у Словаччині перемогла партія SMER-SD Роберта Фіцо, який очолював уряд у 2006-2010-х та 2012-2018 роках. Українську сторону це непокоїть, адже у роки прем'єрства він займав проросійську позицію, закликаючи до скасування санкцій проти країни-агресорки. Нині його погляди є більш радикальними: зокрема, на одному із мітингів він заявив, що війна розпочалася у 2014 році, нібито коли "українські нацисти та фашисти почали вбивати російських громадян" на Донбасі. 

Друге місце посіла проєвропейська політсила "Прогресивна Словаччина", яка виступає за підтримку України у війні проти Росії, а на третьому місці опинилася політична сила HLAS Пеллегріні. Вона може вступити до коаліції як із прозахідними, так і проросійськими силами

Фіцо обіцяв у разі перемоги повністю урізати військову підтримку Україні. Водночас Словаччина є добрим військовим партнером Києва — Братислава передала ЗСУ 13 винищувачів МіГ-29.

Нагадаємо, що Захід стурбований позицією Фіцо у разі його перемоги на виборах у Словаччині. Зокрема, він сказав, що якби став прем’єр-міністром, Словаччина "не надсилатиме ще одну партію боєприпасів". Він також виступає проти вступу України в НАТО. Політолог і президент Інституту суспільних зв’язків Григорій Месежников вважає, що Фіцо намагається презентувати своє ставлення до Росії як "мирну" ініціативу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2023 19:45