Удар по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Джерело: krymrealii

Боєздатність Чорноморського флоту РФ знизилася. Британська розвідка пояснила, чи здатен він виконувати основні воєнні місії

Останніми тижнями Чорноморський флот Росії зазнав серії серйозних атак, кульмінацією яких стали удари по його штабу 20 і 22 вересня 2023 року. Ці атаки виявилися більш руйнівними та скоординованими, ніж досі під час повномасштабної війни.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

"Пошкодження Чорноморського флоту РФ майже напевно серйозні, але локалізовані. Флот залишається здатним виконувати свої основні воєнні місії, пов’язані з ударами крилатими ракетами та патрулюванням у регіоні", — йдеться в повідомленні.

Однак, за інформацією британської розвідки, цілком імовірно, що його здатність продовжувати ширше регіональне патрулювання безпеки та здійснювати фактичну блокаду українських портів зменшена. Він також, імовірно, має погіршену здатність захищати свої активи в порту та проводити планове технічне обслуговування.

"У Чорному морі йде динамічний, глибокий, ударний бій. Ймовірно, це змусить Росію вживати заходи у відповідь, адже українська армія може підірвати символічний і стратегічний авторитет влади Кремля в окупованому Севастополі", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Удар по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі

Влучання по штабу Чорноморського флоту Росії у тимчасово окупованому Севастополі прийшовся вдень 22 вересня. Мешканці бачили ракети, які пролітали над містом. "Російський губернатор Севастополя" Михайло Развожаєв заявив влучання українських сил по штабу Чорноморського флоту РФ. За його словами, біля театру Луначарського впав уламок.

Згодом з'явилось повідомлення, що вибухи в Севастополі спричинили паніку. "Влада" закликала людей не їздити в центр міста та взагалі не виходити з домівок.

Пізніше речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат, відмовившись детально коментувати ці речі, наголосив, що в Криму вже доволі неспокійно для окупантів, особливо впродовж останнього тижня. Усі сили оборони та служби, які працюють спільно, роблять усе для того, щоб окупанти вибиралися з Криму. Згодом командувач Повітряних сил Микола Олещук відреагував на обстріл анексованого півострова, наголосивши, що українські військові виконують свої обіцянки. Він також висміяв роботу російської протиповітряної оборони.

Збройні сили України згодом підтвердили удар по штабу Чорноморського флоту Росії в тимчасово окупованому Севастополі.

Міністерство оборони Росії повідомило, що є один загиблий військовий після удару по штабу Чорноморського флоту в окупованому Севастополі. Однак дуже швидко змінило "версію", назвавши його зниклим безвісти. Водночас начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вказував, що внаслідок удару загинули щонайменше дев'ятеро осіб, поранення отримали 16. Серед них — російські генерали.

Нагадаємо, британське видання Sky News з посиланням на джерела у ЗСУ повідомляло, що Україна для атаки на штаб Чорноморського флоту використала ракети Storm Shadow.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.09.2023 09:13