Касетні бомби. Джерело: росіЗМІ

Британська розвідка пояснила, чому Росія частіше використовує касетні бомби

У листопаді 2023 року російські військово-повітряні сили, ймовірно, розпочали частіше використовувати касетні бомби РБК-500 вагою 500 кілограмів. Залежно від варіантів, кожен РБК-500 викидає приблизно від 100 до 350 суббоєприпасів.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посилання на дані розвідки.

"Своєю чергою, кожен суббоєприпас зазвичай детонує або сотнями високошвидкісних осколків, або одним більшим протитанковим зарядом", — додали британські розвідники.

Вони зазначили, що РБК-500 використовували проти українських сил на Вугледарському напрямку та поблизу Авдіївки в Донецькій області.

За словами експертів, існує ймовірність того, що, як і у випадку з іншими бомбами, які скидають із повітря, Росія, ймовірно, нещодавно інтегрувала в РБК-500 комплект керованого дистанційного планування. Це дозволяє літаку-носієві випускати боєприпаси за багато кілометрів від цілі. Російські комплекти планувальних бомб загалом показали низьку влучність.

"Однак завдяки великій кількості суббоєприпасів один РБК-500 може завдати шкоди на площі в декілька сотень метрів, збільшуючи ймовірність завдання принаймні деякої шкоди призначеній цілі", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Що відомо про касетну бомбу РБК-500

Разова бомбова касета — створена в СРСР касетна авіабомба. Її можна використовувати з літаків і вертольотів. Призначена для ураження цілей на площинах.

Авіабомбу РБК-500 розробило наприкінці 1960 років науково-виробниче об'єднання "Базальт" у Москві. Покращену версію створили наприкінці 1980 років. Уперше її представили широкому загалу 1993 року.

Касетні авіабомби РБК-500 уперше застосували під час радянської окупації Афганістану. Надалі Росія використовувала їх під час російсько-чеченських війн. Також фіксували їх застосування під час війни у Перській затоці, Югославських війнах, громадянських війнах у Шрі-Ланці, Лівії, Сирії, у військових конфліктах на африканському континенті та під час російського вторгнення в Україну.

Нагадаємо, що 23 листопада російські війська влаштували масований обстріл Чорнобаївки Херсонської області. Щонайменше троє людей загинули. Окупанти вдарили по цивільних об'єктах касетними боєприпасами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.11.2023 11:20