Фото: Human rights watch

Україна стала лідером за кількістю жертв від касетних боєприпасів: експерти шокували статистикою

У 2022 році Україна стала лідером за кількістю жертв від касетних боєприпасів. За минулий рік такою зброєю було поранено або вбито щонайменше 916 людей в Україні.

Про це повідомляє DW із посиланням на дані організації "Міжнародна кампанія із заборони протипіхотних мін та касетних боєприпасів"(ICBL-CMC).

Зазначається, що це є найвищим показником з початку публікації щорічних звітів у 2010 році. Така динаміка пов'язана перш за все із масовим застосуванням такого озброєння у війні проти України.

Варто зазначити, що у 2021 році в світі було зафіксовано лише 149 постраждалих від застосування касетних боєприпасів. Тоді як у 2022 році — 1172 осіб.

"Випадки поранень чи загибелі людей від таких снарядів зафіксовані минулого року в Азербайджані, Іраку, Ємені, Лаосі, Лівані, М'янмі та Сирії. 95% усіх жертв — цивільне населення", — ідеться в доповіді організації.

Зокрема, правозахисники попереджають, що ці боєприпаси можуть призводити до жертв навіть через довгий час після закінчення військового конфлікту. Адже розриваючись, касетні снаряди розкидають велику кількість суббоєприпасів, які можуть не вибухнути одразу.

До того ж люди, які залишаються живими після вибуху касетних бомб, часто втрачають кінцівки або отримують важкі, іноді множинні, травми життєво важливих органів.

"У 2022 році 185 людей були поранені або убиті касетними снарядами, що залишилися після закінчення бойових дій", — зазначили в ICBL-CMC.

Варто відзначити, що в 2010 році набула чинності конвенція щодо заборони використання, передачі та накопичення касетних боєприпасів. На сьогодні її підписали 124 держави та ратифікували 112. Проте США та Україна не є учасниками Конвенції.

Нагадаємо, у липні в ефірі одного з пропагандистських телеканалів російський президент Володимир Путін збрехав, що РФ не використовує касетні боєприпаси на війні з Україною. Проте диктатор пригрозив бити такими снарядами у відповідь.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 17:11