Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

Британська розвідка пояснила, з чим пов’язані випадки "дружнього вогню" росіян, коли збивають свої літаки

Між російськими військами немає належної координації. Це призводить до різних ситуацій, зокрема, Росія могла збити свій літак Су-27 над Кримом наприкінці березня.

Такий висновок зробило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

Різні джерела інформації 28 березня повідомляли, що літак Су-27, який перебував над Кримом, збила російська протиповітряного вогню внаслідок так званого "дружнього вогню". Призначений Росією "губернатор" Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що сталася технічна несправність, а пілот вижив.

Британська розвідка зазначає, що перед цим, 24 березня, Україна завдала ударів по об'єктах Чорноморського флоту й у Севастополі. Це могло спонукати росіян привести протиповітряну оборону в підвищену готовність.

Раніше теж з'являлися повідомлення про подібні випадки "дружнього вогню", особливо на окупованій території України. Британські розвідники вважають, що це підтверджує вплив дій України.

"Існує реальна ймовірність того, що зростання тиску та напруги серед російських операторів ППО, викликане страхом перед подальшими діями України, призводить не до технічної проблеми, а до того, що вони ненавмисно збивають своїх власних пілотів і літаки", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, що 28 березня російські загарбники справді збили свій літак поблизу Севастополя. У цей час в окупованому Криму оголошували повітряну тривогу. За словами речника Військово-морських сил Збройних сил України Дмитра Плетенчука, в цьому інциденті спрацював людський фактор — хтось "дуже хотів отримати медаль", тому не став розбиратися, чий саме літак у повітрі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.04.2024 13:37