Фото: Офіс президента

"Бронетехніка зі Словенії, танки з Іспанії": Зеленський підбив підсумки тижня

Президент Володимир Зеленський опублікував традиційне звернення до українців. Глава держави підбив підсумки тижня.

Про це йдеться у традиційному зверненні президента.

День прикордонника

В Україні 30 квітня відзначають професійний день наших воїнів-прикордонників.

"Вони дали перший бій окупанту на сході, вони міцно тримають кордон — від Волині до Харківщини, і вони обовʼязково повернуться в усі пункти нашого державного кордону на Донбасі та в Криму. Обовʼязково настане день, коли знов буде цілком звичною справою український прикордонний контроль для пасажирів у міжнародних аеропортах нашого Донецька та Сімферополя", — заявив глава держави.

Президент відзначив бійців-прикордонників.

"Хочу зараз особливо відзначити наших воїнів-прикордонників, які разом із усіма силами оборони та безпеки України захищають нашу державу і наших людей в боях на Донбасі… Найбільш жорстокі напрямки… Марʼїнський, Бахмутський, Лиманський… Дякую вам, воїни! Окремо відзначу бійців Луцького прикордонного загону, які боронять Авдіївський напрямок… Дуже потужно! Дякую вам! Південні напрямки, де підрозділи наших прикордонників завжди ефективно "мінусують" окупанта… Дякую вам! Дякую військовослужбовцям Харківського, Сумського та Чернігівського загонів, які захищають наш кордон із державою-терористом!" — сказав президент.

Розмова з Макроном

"Говорив із Президентом Франції Макроном — як завжди, тривало і змістовно. Координуємо наші позиції — щоб дати ще більше сили нашим воїнам і щоб прискорити завершення війни нашою перемогою. Я вдячний Франції й Еммануелю особисто за підтримку нашої держави, наших людей. Зараз, у цій розмові, пан Президент підтвердив для України постачання саме того, про що я звертався у минулій розмові. Швидкість і конкретність реагування — це дуже важливо, це те, що значно посилює наші можливості. Дякую за цей збройний пакет!" — заявив гарант. 

Зеленський наголосив, що дуже важливо — щоб Росія отримувала постійно сильніші сигнали, що світ не пробачить жодного із проявів російського терору. І щоб якнайбільше глобальних гравців були абсолютно принциповими у дотриманні режиму санкцій проти Росії за терор.

Міжнародна військова допомога

Президент відзначив країни, які допомагають Україні у війні.

"За підсумками цього тижня хочу особливо подякувати нашим партнерам із Данії — за "Цезарі"; зі Словенії — за бронетехніку; з Іспанії — за танки; з Німеччини — за додаткові оборонні наміри щодо бронетехніки і снарядів, за ППО… Дякую Америці за фінансування обсягом один млрд 250 млн доларів для підтримки нашого бюджету та стійкості. Дякую Нідерландам за рішення парламенту щодо тренування українських воїнів на передових західних системах. Дякую Італії за активність заради скорішої відбудови нашої держави. Дякую Хорватії за нову допомогу у лікуванні наших захисників після поранень у боях", — сказав Зеленський.

Нагадаємо, контрнаступ Збройних сил України почнеться до того, як партнери нададуть літаки F-16. Держава не може зволікати із деокупацією своїх територій від російських загарбників. 

Відомо, що український сценарій закінчення війни має не дозволити Росії вчинити подібну трагедію в інших країнах. Тому для нас не підходить приклад завершення воєн у Фінляндії та Кореї.

Також президент Володимир Зеленський заявив, що під час повномасштабної війни були моменти, коли Україні певні країни обіцяли допомогу і підводили з вчасним її наданням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 30.04.2023 17:54