Фото: ГУР

"Це була гордість Чорноморського флоту": військовий розповів про символізм для росіян крейсера "Москва"

Крейсер "Москва", який був знищений українськими військовими у квітні 2022 року, був флагманом та справжньою гордістю окупантів. Саме через наявність "Москви" Російська Федерація мала флот, а не флотилію.

Про це повідомив командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа, пише "Українська правда".

"Це корабель-флагман. Якщо немає крейсера, за великим рахунком флот не може називатися флотом. Без крейсера, корабля першого рангу, це називається флотилія. Таке розуміння градації прийняте ще з часів Радянського Союзу як обов'язкове", — сказав він.

За словами Неїжпапи, зараз у росіян флагман — фрегат "Адмірал Макаров", не крейсер. 

"За старими радянськими мірками, це був корабель другого рангу. Зараз, напевно, його ранг підвищили, бо це все-таки носій "Калібрів". Так крейсер "Москва" — це саме флагманський корабель флоту", — зауважив Неїжпапа.

Військовий також нагадав, що крейсер "Москва" був сконструйований в Україні, а саме в Миколаєві. Його перша назва була "Слава". Назву "Москва" крейсер отримав після клопотання мера Москви, коли попередню "Москву" — великий протичовновий авіаносний крейсер — списали, і росіянам треба було комусь передати назву іменем російської столиці.

З того часу, за словами Неїжпапи, до "Москви" була прикута увага й особисто глави Кремля Володимира Путіна, який неодноразово був на цьому крейсері, тодішнього мера Москви Лужкова, а також його наступника Собяніна.

"Це була гордість Чорноморського флоту. Крейсер брав участь у всіх конфліктах пострадянського періоду: у війні з Грузією, з нього управляли всі сили флоту біля її узбережжя, він знаходився в Сирії та в районі інших конфліктів", — зауважив Неїжпапа.

Перед повномасштабною агресією крейсер пройшов повний ремонт — РФ вклала дуже багато грошей на його модернізацію, зауважив командувач ВМС. Неїжпапа наголосив, що з військової точки зору, крейсер "Москва" був призначений для океану, а не для Чорного моря.

"На "Москві" можна було гарно розмістити командний пункт. Там великі флагманські каюти. Щоб ви розуміли, по-моєму, сім поверхів. Ліфт для підйому від головного командного пункту, який нижче головної палуби, до ходового мостика. Сім палуб, які проходить ліфт! Ну, щоб командир чи старший на мостику командувача не ходив пішки. Там був басейн. Тобто корабель забезпечував дуже комфортні умови проживання особового складу для довготривалих походів", — додав він.

Неїжпапа повідомив, що "Москва" закривала основні питання протиповітряної оборони: там були на озброєнні системи виявлення, радіоелектронної боротьби, ну і морський варіант зенітно-ракетного комплексу С-300, який називався "Форт".

Командувач ВМС підкреслив, що "Москва" виконувала декілька функцій: командний пункт, корабель протиповітряної оборони й символ, що от — "Москва прийшла з війною".

Раніше повідомлялось, що у 2023 році Збройні сили України знищили щонайменше шість кораблів і катерів російського Чорноморського флоту, а також до 700 загарбників, які входили до особового складу цих суден.

Нагадаємо, за даними видання ASTRA, під час атаки на борту великого десантного корабля "Новочеркаськ" Чорноморського флоту РФ перебували 77 російських моряків.

Своєю чергою генерал Бундесверу у відставці та військовий експерт Ерхард Бюлер заявив, що Велика Британія передала Україні ракети Storm Shadow з більшою дальністю, ніж це було офіційно оголошено. Це дозволило Силам оборони знищити "Новочеркаськ" у порту Феодосії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.01.2024 12:44