Фото: Олексій Неїжпапа. Джерело – ВМС

"Без нього неможливо утримувати флот": військовий пояснив значення Севастополя для окупантів

Без Севастополя російські окупанти не зможуть утримувати Чорноморський флот, оскільки захоплене місто є технологічним хабом. Завданням Сил оборони є унеможливлення використання росіянами морських баз.

Таку заяву зробив командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа, пише "Українська правда".

Він наголосив, що Севастополь — це головна база, яка повністю задовольняє утримання флоту, ремонтну базу, це декілька ремонтних заводів, а ще ж аеродроми, і той же "Бельбек", і "Кача". За словами Неїжпапи, у тому ж Новоросійську немає ні аеродромів, ні великих ремонтних заводів, ні таких місць зберігання озброєння тощо.

"Це за великим рахунком одна з причин, чому вони в Криму опинилися у 2014 році. Тому що без Севастополя тримати Чорноморський флот в Чорному морі вони б не змогли", — сказав військовий.

Командувач ВМС також уточнив, що Севастополь — це база, яка будувалась сторіччями: там розосереджені боєприпаси, запаси пального, які заховані в горах, їх не так легко вразити. За словами Неїжпапи, там же розміщені ракети "Калібр", адже є в наявності закриті системи зберігання. Також, за словами Неїжпапи, у Севастополі — центр медичного забезпечення, великий шпиталь та побудовані всі освітні заклади. 

"Тобто Севастополь — це такий стратегічний хаб", — наголосив Неїжпапа.

Командувач заявив, що у Новоросійську розміщувати флот РФ, особливо в значній кількості, чисто фізично небезпечно. 

"Той військовий порт, який Росія будувала уже під час незалежності України, він був збільшений, але він недостатньо розвинутий, щоб забезпечити базування Чорноморського флоту", — додав Неїжпапа.

Військовий також відповів на питання, наскільки реально зробити так, щоб Росія не могла використовувати севастопольські морські бази.

"Це робота, яку треба зробити. Є задача президента, головнокомандувача Збройних сил, і ми будемо працювати", — резюмував Неїжпапа.

Раніше повідомлялось, що у 2023 році Збройні сили України знищили щонайменше шість кораблів і катерів російського Чорноморського флоту, а також до 700 загарбників, які входили до особового складу цих суден.

Нагадаємо, за даними видання ASTRA, під час атаки на борту великого десантного корабля "Новочеркаськ" Чорноморського флоту РФ перебували 77 російських моряків.

Своєю чергою генерал Бундесверу у відставці та військовий експерт Ерхард Бюлер заявив, що Велика Британія передала Україні ракети Storm Shadow з більшою дальністю, ніж це було офіційно оголошено. Це дозволило Силам оборони знищити "Новочеркаськ" у порту Феодосії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.01.2024 12:23