Фото: АрміяInform

Україна має спроможності, щоб відігнати флот окупантів до Новоросійська і Туапсе, — Міноборони

Україна має необхідні засоби й розвиватиме ще більші спроможності, щоб загнати Чорноморський флот ближче до Туапсе, Новоросійська (Краснодарський край) і не давати рухатися в зоні окупованого Криму. 

Про це заявив заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов, коментуючи заяву оборонного відомства, що з 21 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів на окупованих територіях можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Гаврилов наголосив, що у порівнянні з тим, як починалася війна, то зараз такі спроможності є, і їх ставатиме ще більше.

"І ці спроможності дозволять нам виконати ту амбіцію, про яку ще торік говорив: "Загнати весь цей Чорноморський флот ближче туди до Туапсе, Новоросійська і не давати їм рухатися в зоні Криму", — наголосив Гаврилов.

Заступник Олексія Резнікова додав, що спроможності України не обмежуються тільки системами типу "Нептун", Збройні сили мають й інші системи. "Ми сильніші в цьому питанні, ніж були рік тому. І просуваємося в цьому напрямку ще далі", — додав він.

Гаврилов вважає, що чим довше триватиме війна, то менше шансів для російського Чорноморського флоту "вижити в найближчій перспективі".

"Виключно через технологічні рішення, які у нас будуть закривати цю тему. Тому хай думають, хай розраховують. Якщо хтось сумнівається — хай чекають", — зазначив він.

Нагадаємо, Росія після виходу із "зернової угоди" пригрозила, що вважатиме судна з українським зерном "перевізниками зброї" та залученими до російсько-української війни на боці України. Своєю чергою Міністерство оборони України заявило, що з 21 липня розглядатиме всі судна, які прямують Чорним морем до російських портів та портів на окупованих територіях, такими, що перевозять зброю.

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що Україна має можливості, щоб влаштувати "бавовну" кораблям, які курсуватимуть до портів Росії. У Міноборони згадали про долю крейсера "Москва" та нагадали, що мають чим топити російські кораблі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.07.2023 01:44