Фото: росЗМІ

У Міноборони пригрозили російським кораблям у Чорному морі "долею крейсера "Москва"

Російська Федерація котре брутально порушила універсальне для усього світу право на вільне судноплавство. Росія свідомо підриває продовольчу безпеку, прирікаючи на голод мільйони людей.

Про це йдеться в офіційній заяві Міністерства оборони України.

У відомстві наголошують, що відкрито погрожуючи цивільним суднам, які перевозять харчові продукти з українських портів, здійснюючи ракетні обстріли та атаки дронами на цивільну інфраструктуру у мирних містах, навмисно створюючи військову загрозу на торговельних маршрутах, Кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки. В першу чергу, зазначають у Міноборони, для російських суден, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України.

"Відповідальність за усі ризики повністю лягає на російське керівництво. Доля крейсеру "Москва" доводить, що Сили оборони України мають необхідні засоби для відсічі російської агресії на морі", — йдеться в повідомленні.

Міністерство оборони попереджає, що з 00:00 21 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

"Крім того, судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України заборонене як небезпечне, з 05:00 20 липня. Відповідна навігаційна інформація для мореплавців вже оприлюднена", — зазначають у Міноборони.

Ще 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Нагадаємо, що рашисти масовано обстрілюють Одещину й Миколаївщину третій день поспіль. Так, 18 липня рашисти атакували Одесу шістьма ракетами "Калібр" з Чорного моря. Уламки збитих ракет та вибухова хвиля пошкодили обʼєкти портової інфраструктури й кілька приватних будинків. Одна людина отримала поранення. А у Миколаєві 18 липня внаслідок обстрілу на одному з об'єктів сталася серйозна пожежа.

19 липня внаслідок обстрілу Одеси й області було багато травмованих, постраждали багатоквартирні будинки, портова та критична інфраструктура. Майже три тисячі людей в області залишилися без світла.

У ніч на 20 липня російські загарбники знову атакували територію України. Під ударом ворожих цілей опинилися порти, причали, житлові будинки й торгові мережі. За даними військових, загалом противник випустив 38 боєприпасів: 19 крилатих ракет та 19 дронів-камікадзе.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.07.2023 15:49