Фото: соцмережі

Скільки Україна знищила кораблів і катерів російського флоту в 2023 році: дані ВМС

У 2023 році Збройні сили України знищили щонайменше шість кораблів і катерів російського Чорноморського флоту, а також до 700 загарбників, які входили до особового складу цих суден.

Про це повідомив речник Військово-Морських сил ЗСУ, капітан Третього рангу Дмитро Плетенчук, пише "Укрінформ". За словами військового, йдеться про ураження великих десантних кораблів "Мінськ" і "Новочеркаськ". 

Плетенчук додав, що важливим є знищення дизель-електричного підводного човна "Ростов-на-Дону", якого спіткала доля "Мінська" було уражено в сухому доці Севастопольського морського заводу. Плетенчук наголосив, що відновлення судна буде занадто дорогим і недоцільним. Силам оборони також вдалось знищити разом з особовим складом кілька одиниць каркасних катерів типу "Тунець".

"Не менш важливим є ураження малого ракетного корабля проєкту Каракурт, який мав назву "Аскольд". Його було уражено на заводі "Залив" у Керчі. Зараз його підняли з води на причал і, скоріш за все, намагаються зрозуміти, чи варто відновлювати. Це один з п'яти запланованих малих ракетних кораблів цього проекту, який мав отримати Чорноморський флот РФ", — зауважив Плетенчук.

Він зауважив, що серед пошкоджених присутні десантні катери типу "Серна", або "Акула", яка є старішим проектом, та деякі інші катери.

Знищення особового складу

Плетенчук зазначив, що йдеться про сотні окупантів, які були ліквідовані разом зі знищеними суднами, бо на одному лише крейсері "Москва" було 500 осіб. Найменша кількість екіпажу була на "тунцях" — до 10 осіб. 

"Загалом кількість загиблих моряків може сягати 700 осіб, але підтвердженої інформації щодо цього немає", — додав Плетенчук.

Що відомо про знищення "Новочеркаська"

За даними Повітряних сил ЗСУ, близько 02:30 26 грудня тактична авіація атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту Росії "Новочеркаськ" в районі окупованої Феодосії та знищила його.

У Міністерстві оборони Російської Федерації відреагували традиційно: "корабель лише пошкоджений".

Однак супутникові знімки бухти в Феодосії після нічної атаки Збройних сил України свідчать про інше. Зокрема, там можна помітити, що, крім великого десантного корабля "Новочеркаськ", унаслідок удару частково затонуло ще одне судно.

Зауважимо, що це не перша атака на корабель. Ще 24 березня 2022 він отримав пошкодження внаслідок обстрілу в порту Бердянська під час російського вторгнення в Україну. Тоді загинуло три члени екіпажу. Тоді ж було потоплено корабель "Саратов".

Нагадаємо, за даними видання ASTRA, під час атаки на борту великого десантного корабля "Новочеркаськ" Чорноморського флоту РФ перебували 77 російських моряків.

Своєю чергою генерал Бундесверу у відставці та військовий експерт Ерхард Бюлер заявив, що Велика Британія передала Україні ракети Storm Shadow з більшою дальністю, ніж це було офіційно оголошено. Це дозволило Силам оборони знищити "Новочеркаськ" у порту Феодосії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.01.2024 13:43