Фото: Офіс президента

"Цей день уже увійшов в історію": Зеленський відзначив підписання безпекової угоди з Британією

Президент Володимир Зеленський підбив підсумки плідної зустрічі із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, який 12 січня відвідав Київ, та наголосив, що сьогоднішній день "вже увійшов в історію нашої держави".

У своєму вечірньому відеозверненні гарант зазначив, що цей день запам'ятався потужними кроками й заявами Великої Британії щодо підтримки України.

"Цей день уже увійшов в історію нашої держави: сьогодні маємо угоду з Великою Британією, безпекову угоду, над якою ми довго працювали. Це перша двостороння угода, яка реалізовує базову домовленість "Великої сімки" щодо безпеки України, нашого захисту, нашого безпекового зростання. Різні аспекти. Пряма щорічна підтримка. Ми зафіксували обсяг фінансової підтримки на цей рік — 2,5 мільярда фунтів. І загалом на час дії угоди — а це десятирічний термін — кожного року буде вагомий обсяг підтримки. Це зброя. Плюс підтримка нашого оборонного сектору. Плюс робота наших розвідок. Плюс санкції проти Росії. Плюс робота щодо російських активів. Плюс захист від російських ударів у кіберпросторі — усе, що стосується сучасних технологій. Справді дуже серйозна й сучасна угода", — наголосив президент.

Також очільник держави наголосив, що багато хто чув про зразкові безпекові домовленості ХХ століття між Сполученими Штатами та Ізраїлем, деякі інші подібні домовленості. Вони стали зразком для нашого часу. 

"Це те, що додає нам упевненості зараз, поки ми захищаємося від російської агресії, та фіксує наші сильні безпекові позиції на весь період до вступу України в НАТО", — зауважив президент.

Водночас, за словами Зеленського, головна мета України — членство в Північноатлантичному альянсі. 

"А зараз на основі цієї угоди з Британією працюємо і з іншими партнерами заради двосторонніх угод. До базової домовленості "Великої сімки" приєдналися вже майже 30 держав. І я вдячний кожній державі, кожному лідеру, які вже в цій безпековій роботі з нами. Усім, хто ще приєднається в цьому році. І, звичайно, я дякую Великій Британії та особисто пану Премʼєр-міністру Сунаку за першість і лідерство", — зауважив Зеленський.

Нагадаємо, 12 січня Україна та Велика Британія підписали безпековий договір. Угода діятиме до вступу в НАТО. Документ під назвою "Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії" підписали президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак після переговорів, які відбулися у Маріїнському палаці в Києві.

Також прем’єр Великої Британії Ріші Сунак під час візиту до Києва 12 січня оголосив про новий масштабний пакет військової допомоги для України на 2,5 мільярда фунтів стерлінгів (3,2 мільярда доларів).  

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.01.2024 20:29