Фото: Офіс президента

Україна та Британія підписали договір з безпеки: угода діятиме до вступу в НАТО

У п'ятницю, 12 січня, Україна та Велика Британія підписали безпековий договір. Угода діятиме до вступу в НАТО.

Про це повідомляє The Guardian

"Україна та Британія підписали у Києві угоду про безпеку. Зеленський назвав це "безпрецедентною угодою з безпеки", — пише видання.

Відомо, що документ під назвою "Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії" підписали президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак після переговорів, які відбулися у Маріїнському палаці в Києві.

"Сьогодні ми стоїмо пліч-о-пліч як друзі та союзники. Це сигнал світові: Україна не наодинці. Слава Україні", — прокоментував гарант підписання договору у Telegram

Так, угода між Великою Британією та Україною про співпрацю у сфері безпеки офіційно закріплює низку підтримки, яку Британія надавала та продовжуватиме надавати безпеці України, включаючи обмін розвідданими, кібербезпеку, медичну та військову підготовку та оборонно-промислове співробітництво. 

Також вона зобов’язує Велику Британію проводити консультації з Україною у випадку, якщо на неї знову нападе Росія, і надавати "швидку та постійну" допомогу для її оборони. 

Варто зазначити, що цей договір став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами G7 та державами, що до них приєдналися. Безпекові зобовʼязання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО.

Нагадаємо, 12 січня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибув до Києва. Очікується, що Велика Британія оголосить про збільшення військової допомоги Україні в наступному фінансовому році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.01.2024 16:07