Фото: Pexels

Церковне свято 17 січня: які традиції у день Антонія Великого

У середу, 17 січня, за новим церковним календарем у православній церкві відзначають день преподобного Антонія Великого. Саме його вважають основоположником чернецтва та відлюдництва духовенства.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про преподобного Антонія Великого

Він є найбільш відомим з перших ченців. Народився преподобний Антоній у Єгипті. Його родина була дуже багатою та сповідувала християнство. Саме тому хлопчика виховували згідно з християнськими канонами. Коли померли його батьки, він пожертвував всю свою спадщину нужденним та біднякам, а сам пішов жити у печеру. Там він практикував духовний розвиток та щоденно молився.

Фото: blyzhchedoboga.com.ua

Фото: blyzhchedoboga.com.ua

Потім святий знайшов притулок у руїнах фортеці. Там Антоній прожив цілих 20 років. Преподобний заснував монастир, але сам бував там дуже рідко. Приходив тільки для того, щоб розповісти настанови своїм учням та вірянам. Святий помер у віці 105 років у своїй печері.

Традиції цього дня

  • Господині для дітей у цей день традиційно готували випічку з пшеничного борошна, толокна, солі, масла, яєць, молока. Ці булочки були символом сонця і "притягували" тепло.
  • В народі 17 січня називали "Антоній Перезимник", тому що саме ця дата вважалася переломною для зими.
  • У цей день наші предки здійснювали різноманітні обряди, які були оберегами від нечистої сили.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 17.01.2024 04:30